:: دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1390 ) ::
وضعیت انتشار دانش حاصل از پایان‌نامه‌های دوره پزشکی عمومی دانشکده پزشکی گرگان
افسانه برقعی* 1، مصطفی قربانی2 ، علیرضا خوش بین خوش نظر3
1- استادیار گروه پزشکی اجتماعی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، a-borghei@goums.ac.ir
2- دانشجوی دکتری اپیدمیولوژی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دکتری فیزیک پزشکی ، استادیار گروه بیوشیمی و بیوفیزیک ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان

زمینه و هدف : بیش از نیمی از تحقیقات علوم پزشکی در ایران در قالب پایان‌نامه‌های دانشجویی در مقاطع مختلف تحصیلی انجام می‌شود. در دوره پزشکی عمومی پایان‌نامه یک درس اجباری 6 واحدی است. این مطالعه به منظور تعیین وضعیت انتشار دانش حاصل از پایان‌نامه‌های دوره پزشکی عمومی دانشکده پزشکی گرگان در مجلات و کنگره‌های علمی انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی و با روش سرشماری روی 371 پایان‌نامه دوره پزشکی عمومی دفاع شده در دانشکده پزشکی گرگان طی سال‌های 87-1375 به راهنمایی 54 نفر از اعضاء هیأت علمی که راهنمایی حداقل یک پایان‌نامه را به عهده داشتند؛ انجام شد. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌ای حاوی برون‌داد پایان‌نامه‌ها و همچنین موانع موجود در انتشار نتایج پایان‌نامه‌ها استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-13 و آزمون کای‌اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها : در مجموع 322 پایان‌نامه به راهنمایی 43 عضو هیأت علمی دانشکده پزشکی گرگان بررسی شد. اعضاء هیأت علمی بالینی و علوم پایه به ترتیب راهنمایی 87.6% و 12.4% از پایان‌نامه‌ها را برعهده داشتند. 164 پایان‌نامه (50.9%) در مجلات و یا کنگره‌ها انتشار یافته بود و بیشترین سهم مربوط به مجلات داخلی (24.4%) بود. اعضاء هیأت علمی بالینی و علوم پایه به ترتیب 35.1% و 70% از پایان‌نامه‌ها را به صورت مقاله منتشر کرده بودند. مطالعاتی از نوع تجربی بیشتر (48.5%) از مابقی مطالعات به نشر منجر شده بود. مهم‌ترین مشکل در خصوص انتشار نتایج پایان‌نامه از دیدگاه اساتید، کمبود وقت و سپس نداشتن همکار برای این امر بود.

نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که وضعیت انتشار یافته‌های حاصل از پایا‌ن‌نامه‌های دوره پزشکی عمومی در دانشکده پزشکی گرگان تا وضعیت ایده‌آل هنوز فاصله زیادی دارد.

واژه‌های کلیدی: پایان‌نامه، دانشکده پزشکی گرگان، انتشار دانش
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: ارزیابی مقالات
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، دانشکده پزشکی ، گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی ، تلفن 4421653 – 0171 ، نمابر 4421289

Borghei A (MD), Qorbani M (MSc), Khoshbin-Khoshnazar AR (MD). Estatus of knowledge thesis resulted from medical students dissertation fulfilled at Gorgan Medical School. J Gorgan Univ Med Sci 2011; 13 (2) :100-106