i10-index20776
:: دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) ::
مرضیه اکبرزاده* 1، فرشته مرادی2 ، محمدحسین دباغ منش3 ، پیمان جعفری4 ، محمدابراهیم پارسانژاد5
1- عضو هیأت علمی گروه مامایی دانشکده پرستاری و مامائی حضرت فاطمه (س) ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، akbarzadehmarzieh@yahoo.com
2- کارشناس ارشد مامایی
3- دانشیار گروه داخلی ، دانشکده پزشکی شیراز ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
4- استادیار گروه آمارحیاتی ، دانشکده پزشکی شیراز ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
5- استاد گروه بیماری‌های زنان و زایمان ، دانشکده پزشکی شیراز ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
زمینه و هدف : سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یکی از شایع‌ترین اختلالات غدد اندوکرین در زنان است که 6-10% زنان در سنین باروری را درگیر می‌کند. در این بیماری وضعیت غیرطبیعی لیپوپروتئین‌ها شایع است. تجمع خانوادگی بالای سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دلالت بر نقش وراثت در این بیماری دارد. این مطالعه به منظور تعیین سطح سرمی لیپوپروتئین‌ها در وابستگان درجه یک زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک انجام شد. روش بررسی : این مطالعه مورد - شاهدی روی 107 نفر از وابستگان درجه یک افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (گروه مورد) و 107فرد سالم (گروه شاهد) از خانواده درجه یک زنان فاقد سابقه ابتلاء به PCOS از مراجعین به درمانگاه‌های زنان شیراز طی سال 1387 انجام شد. وابستگان درجه یک گروه مورد (پدر، مادر، خواهر و برادر) با شرط داشتن سن بالای 30 سال و سایر شرایط ورود به مطالعه، مصاحبه شدند و قسمت اول پرسشنامه که شامل اطلاعات دمو گرافیک بود؛ تکمیل شد. میزان 5سی‌سی نمونه خون از افراد مورد مطالعه برای تعیین سطح سرمی لیپوپروتئین‌های خون شامل کلسترول تام ، تری‌گلیسرید، LDL-c و LDL-c گرفته شد. یافته‌ها : میانگین‌های کلسترول تام ، LDL-c و تری‌گلیسرید در گروه مورد به ترتیب 31.64+-191 و 4.06+-167 و 31.64+-191 میلی‌گرم‌دردسی‌لیتر تعیین شد. میانگین‌های کلسترول تام و LDL-c و تری‌گلیسرید در گروه شاهد به ترتیب 18.25+-158.25 و 21.33+-123 و 17.11+-120.42 میلی‌گرم‌دردسی‌لیتر تعیین شد. این تفاوت‌ها از نظر آماری معنی‌دار بود (P<0.05). میانگین HDL-c 6.95+-40.06 میلی‌گرم‌دردسی‌لیتر در گروه مورد کمتر از گروه شاهد 6.7+-45.9 میلی‌گرم‌دردسی‌لیتر بود (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که سطح سرمی لیپوپروتئین‌ها در وابستگان درجه یک زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک به‌طور معنی‌داری بالاتر از گروه شاهد می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سندرم تخمدان پلی کیستیک، لیپوپروتئین‌ها، کلسترول تام، تری‌گلیسرید، LDL-c، LDL-c
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب داخلي
* نشانی نویسنده مسئول: شیراز ، دانشکده پرستاری و مامائی حضرت فاطمه (س) ، تلفن : 54-6474250 (0711) ، نمابر : 6474252

Akbarzadeh M (MSc), Moradi F (MSc), Dabbaghmanesh MH (MD), Jafari P (PhD), Parsanezhad ME (MD). Serum lipoproteins level in first degree relatives of women with polycystic ovarian syndrome. J Gorgan Univ Med Sci 2010; 12 (4) :37-45