i10-index20774
:: دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1385 ) ::
دیس لیپیدمی و ارتباط آن با مصرف سیگار در ساکنین شهر تهران
کاظم قدوسی 1، جواد عاملی ، علیرضا سعادت ، وحید پورفرزیانی ، فرزاد نجفی‌پور ، غلامرضا کرمی ، میرمحسن شریفی بناب
زمینه و هدف: حوادث قلبی – عروقی از مهم ترین عوامل مرگ و میر در جوامع انسانی است. سیگار و دیس لیپیدمی دو عامل مهم این بیماری می باشند. در این مطالعه نقش این دو عامل و تاثیر مصرف سیگار در ایجاد دیس لیپیدمی مورد بررسی قرار گرفت.روش بررسی: این مطالعه اپیدمیولوژیک مقطعی روی 9632 نفر از افراد 20سال و بالاتر، از ساکنین تهران که به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام پذیرفت. اطلاعات کامل پزشکی، وضعیت تن سنجی (آنتروپومتریک)، میزان فعالیت بدنی و سطح سرمی تری گلیسرید، کلسترول تام FBS، Creatinine ،LDL، HDL، اندازه گیری شد. سپس افراد مورد مطالعه به سه گروه سالم، دیس لیپیدمی اولیه و ثانویه تفکیک شدند. با استفاده از روش های آماری، ارتباط بین مصرف سیگار و دیس لیپیدمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: جمعا 5619 زن و 4013 مرد تحت بررسی قرار گرفتند. 68.5درصد افراد مورد مطالعه دچار دیس لیپیدمی بودند. به طوری که 65.8درصد زنان و 72.3درصد مردان مبتلا به یکی از انواع دیس لیپیدمی بودند. 1085 نفر (11.4 درصد) از جامعه مورد تحقیق سیگاری بودند. شیوع دیس لیپیدمی در سیگاری ها 2.73 درصد بود، در حالی که این عارضه در غیر سیگاری ها 67.7درصد بود (0.05>P). همچنین مقایسه سیگاری ها و غیرسیگاری ها نشان می دهد که در افراد سیگاری به طور معنی داری HDL کلسترول سرم کاهش و تری گلیسرید افزایش می یابد و همچنین سطوح کلسترول تام و LDL کلسترول نسبت به افراد غیرسیگاری کاهش می یابد (0.05>P).نتیجه گیری: جامعه شهری تهران از شیوع بالای دیس لیپیدمی رنج می برد. درصد بالایی از جمعیت مبتلا به دیس لیپیدمی ثانویه و همچنین مصرف سیگار می باشند. از آنجا که دیس لیپیدمی ناشی از مصرف سیگار قابل پیشگیری و اصلاح پذیر است، توسعه برنامه های آموزشی در این مورد به خصوص در بین قشر جوان، ضروری است.
واژه‌های کلیدی: دیس لیپیدمی اولیه، دیس لیپیدمی ثانویه، مصرف سیگار

K.Ghoddousi (MD), J.Ameli (MD), AR.Saadat (MD), V.Pourfarziani (MD), F.Najafipoor (MD), GhR.Karami (MD) et al . Dyslipidemia and it's relation with smoking in Tehran. J Gorgan Univ Med Sci 2006; 8 (2) :55-59

قدوسی کاظم، عاملی جواد، سعادت علیرضا، پورفرزیانی وحید، نجفی‌پور فرزاد، کرمی غلامرضا و همکاران.. دیس لیپیدمی و ارتباط آن با مصرف سیگار در ساکنین شهر تهران. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1385; 8 (2) :55-59

دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها