[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آرشیو مقالات::
در باره نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌نامه‌ها::
هیئت تحریریه::
اعضای اجرایی::
ثبت نام::
راهنمای نگارش مقاله::
ارسال مقاله::
فرم تعهدنامه::
راهنما کار با وب سایت::
برای داوران::
پرسش‌های متداول::
فرایند ارزیابی و انتشار مقاله::
در باره کارآزمایی بالینی::
اخلاق در نشر::
در باره تخلفات پژوهشی::
لینکهای مفید::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
Google Scholar

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations72792932
h-index3317
i10-index21465
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
اثر حمایت غذایی در نتایج درمان بیماران مبتلا به سل در استان گلستان (1396)
ناصر بهنام پور1 ، زهرا رشیدیان2 ، فرهاد لشکربلوکی3 ، حمیده صادق زاده4 ، مهناز شیخی5 ، محمدرضا هنرور*6
1- استادیار آمار زیستی، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
2- پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
3- کارشناس ارشد تغذیه، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
4- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
5- پزشک عمومی، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
6- استادیار علوم تغذیه، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشکده بهداشت، گروه علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. ، mrhonarvar@goums.ac.ir
چکیده:   (588 مشاهده)
زمینه و هدف: سوءتغذیه یکی از عوامل موثر بر تاخیر در بهبود یا شکست درمان سل است. یکی از راه‌های حمایت تغذیه‌ای ارائه سبد غذایی به بیماران مسلول در حین درمان سل است. این مطالعه به منظور تعیین اثر حمایت غذایی در نتایج درمان بیماران مبتلا به سل در استان گلستان انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی با ﺣﻤﺎیت دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت به صورت طولی و در دو گروه موازی در استان گلستان طی سال 1396 اجرا گردید. گروه اول شامل 129 بیمار مبتلا به سل تحت درمان بودند که دو سبد حمایتی غذایی دریافت کرده و دوره درمان را تکمیل کرده بودند. گروه دوم شامل 399 بیمار مسلول فاقد دریافت سبدحمایتی غذایی بودند. نتایج شامل مرگ، غیبت از درمان، شکست درمان و بهبودی برای هر دو گروه از بیماران توسط سیستم بهداشتی پیگیری و اطلاعات مورد نیاز در پرونده بیماران ثبت و مقایسه گردید.

یافته‌ها: در طی 8 ماه پیگیری از ماه دوم درمان، افزایش میانگین وزن بیماران دریافت کننده سبد حمایتی غذایی از نظر آماری معنی‌دار بود (P<0.05). بهبودی در بیماران دریافت کننده سبدحمایتی غذایی 94.6% و در بیماران با عدم دریافت سبدحمایتی غذایی 88.7% تعیین شد (P<0.05). خطر نسبی عدم بهبودی در گروه عدم دریافت سبد غذایی 2.078 برابر گروه دریافت کننده سبدحمایتی غذایی بود (95% CI: 0.961-4.494).

نتیجه‌گیری: دریافت سبد حمایتی تغذیه‌ای در اثربخشی درمان بیماران مبتلا به سل در استان گلستان موثر است.
واژه‌های کلیدی: سل، سوء تغذیه، نمایه توده بدنی، حمایت تغذیه ای
Article ID: Vol27-08
متن کامل [PDF 875 kb]   (2734 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: نظام سلامت
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، ابتدای جاده قدیم گرگان به کردکوی، مجموعه آموزش عالی (شادروان فلسفی) دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشکده بهداشت، گروه علوم تغذیه، تلفن 32456105-017
فهرست منابع
1. Ren Z, Zhao F, Chen H, Hu D, Yu W, Xu X, et al. Nutritional intakes and associated factors among tuberculosis patients: a cross-sectional study in China. BMC Infect Dis. 2019 Oct;19(1):907. doi: 10.1186/s12879-019-4481-6. [DOI] [PubMed]
2. Gupta KB, Gupta R, Atreja A, Verma M, Vishvkarma S. Tuberculosis and nutrition. Lung India. 2009 Jan;26(1):9-16. doi: 10.4103/0970-2113.45198. [DOI] [PubMed]
3. Manasa D, Lalitha K, Ananth R, Shivaraj NS. Weight Changes and its Determinants among Sputum Positive Pulmonary TB Patients in Bengaluru – A Prospective Study. RNJPH. 2022;7(1):10-16. doi: 10.26463/rnjph.7_1_4. [Link] [DOI]
4. Magassouba AS, Touré AA, Diallo BD, Camara LM, Touré D, Conté N, et al. Malnutrition prevalence and associated biochemical factors among drug-resistance tuberculosis (DR-TB) patients at key treatment sites in Conakry City, Republic of Guinea. Pan Afr Med J. 2021 Mar;38:279. doi: 10.11604/pamj.2021.38.279.27270. [DOI] [PubMed]
5. World Health Organization. Nutritional care and support for patients with tuberculosis. Geneva. 2013. [Link]
6. Nasehi M, Mirhaghani L. [National Guide to Combating Tuberculosis]. 2nd ed. Tehran: Andishman Publication. 2009. [Persian]
7. Bernabe-Ortiz A, Carcamo CP, Sanchez JF, Rios J. Weight variation over time and its association with tuberculosis treatment outcome: a longitudinal analysis. PLoS One. 2011 Apr;6(4):e18474. doi: 10.1371/journal.pone.0018474. [DOI] [PubMed]
8. Rohini K, Surekha B, Srikumar PS, Jyoti S, Mahesh KA. Body Weight Gain in Pulmonary Tuberculosis during Chemotherapy. IJCRIMPH. 2013;5(4):247-54. [Link]
9. Center TB Divition. Guidance Document: Nutritional care and support for patients with Tuberculosis in India. New Delhi. 2017. [Link]
10. Weir CB, Jan A. BMI Classification Percentile And Cut Off Points. 2023 Jun 26. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. [PubMed]
11. Kawai K, Villamor E, Mugusi FM, Saathoff E, Urassa W, Bosch RJ, et al. Predictors of change in nutritional and hemoglobin status among adults treated for tuberculosis in Tanzania. Int J Tuberc Lung Dis. 2011 Oct;15(10):1380-89. doi: 10.5588/ijtld.10.0784. [DOI] [PubMed]
12. Sayem MdA, Hossain MdG, Ahmed T, Hossain K, Saud ZA. Effect of Nutritional Support on Treatment of Multi-Drug Resistant Tuberculosis in Rajshahi Division, Bangladesh. J Tuberc Res. 2020 Dec;8(4):223-36. doi: 10.4236/jtr.2020.84020. [Link] [DOI]
13. Phan MN, Guy ES, Nickson RN, Kao CC. Predictors and patterns of weight gain during treatment for tuberculosis in the United States of America. Int J Infect Dis. 2016 Dec;53:1-5. doi: 10.1016/j.ijid.2016.09.006. [DOI] [PubMed]
14. Vasantha M, Gopi PG, Subramani R. Weight gain in patients with tuberculosis treated under directly observed treatment short-course (DOTS). Indian J Tuberc. 2009 Jan;56(1):5-9. [PubMed]
15. Ko Y, Kim C, Park YB, Mo EK, Moon JW. Changes in Nutritional Status in Pulmonary Tuberculosis: Longitudinal Changes in BMI According to Acid-Fast Bacilli Smear Positivity. J Clin Med. 2020 Dec;9(12):4082. doi: 10.3390/jcm9124082. [DOI] [PubMed]
16. Si ZL, Kang LL, Shen XB, Zhou YZ. Adjuvant Efficacy of Nutrition Support During Pulmonary Tuberculosis Treating Course: Systematic Review and Meta-analysis. Chin Med J (Engl). 2015 Dec;128(23):3219-30. doi: 10.4103/0366-6999.170255. [DOI] [PubMed]
17. Salam A, Ojha P. Nutritional status in sputum positive and sputum negative cases of pulmonary tuberculosis. Natl J Physiol Pharm Pharmacol. 2018;8(4):600-603. doi: 10.5455/njppp.2018.8.1247518122017. [Link] [DOI]
18. Fallah S, Salarilak Sh, Khalkhali HR, Nejadrahim R, Nasehi M. [Effective factors of treatment outcome in smear positive tuberculosis patients in Golestan province-Iran (2014)]. J Gorgan Univ Med Sci. 2016;18(2):102-107. [Article in Persian] [Link]
19. Singh AK, Siddhanta A, Goswami L. Improving tuberculosis treatment success rate through nutrition supplements and counselling: Findings from a pilot intervention in India. CEGH. 2021 Sep; 11: 100782. doi: 10.1016/j.cegh.2021.100782. [Link] [DOI]
20. Mansour O, Masini EO, Kim BJ, Kamene M, Githiomi MM, Hanson CL. Impact of a national nutritional support programme on loss to follow-up after tuberculosis diagnosis in Kenya. Int J Tuberc Lung Dis. 2018 Jun;22(6):649-54. doi: 10.5588/ijtld.17.0537. [DOI] [PubMed]
21. Adineh HA, Motametdi B, Veisi M, Bagheri S. [Risk factors of tuberculosis treatment failure in South-East of Iran]. J Gorgan Univ Med Sci. 2014;16(2):50-56. [Article in Persian] [Link]
22. Samuel B, Volkmann T, Cornelius S, Mukhopadhay S, MejoJose, Mitra K, et al. Relationship between Nutritional Support and Tuberculosis Treatment Outcomes in West Bengal, India. J Tuberc Res. 2016 Dec;4(4):213-19. doi: 10.4236/jtr.2016.44023. [DOI] [PubMed]
23. Reis-Santos B, Locatelli R, Oliosi J, Sales CM, do Prado TN, Shete PB, et al. A Matter of Inclusion: A Cluster-Randomized Trial to Access the Effect of Food Vouchers Versus Traditional Treatment on Tuberculosis Outcomes in Brazil. Am J Trop Med Hyg. 2022 Nov;107(6):1281-87. doi: 10.4269/ajtmh.21-1074. [DOI] [PubMed]
24. Chua AP, Lim LK, Ng H, Chee CB, Wang YT. Outcome of a grocery voucher incentive scheme for low-income tuberculosis patients on directly observed therapy in Singapore. Singapore Med J. 2015 May;56(5):274-79. doi: 10.11622/smedj.2015054. [DOI] [PubMed]
25. Santos E, Felgueiras Ó, Oliveira O, Duarte R. The Effect of a Basic Basket on Tuberculosis Treatment Outcome in the Huambo Province, Angola. Arch Bronconeumol (Engl Ed). 2018 Mar;54(3):167-68. doi: 10.1016/j.arbres.2017.08.013. [DOI] [PubMed]
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4703
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)