[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 24 شماره 1 صفحات 93-87 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط میزان دانش تغذیه‌ای و سطح فعالیت بدنی با شیوع سندرم متابولیک و برخی از عوامل خطر قلبی - عروقی در یک واحد نظامی
احمدرضا یوسف پور دهاقانی1 ، فرهاد پاشازاده* 2، مرتضی ناجی3
1- دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، مربی گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران.
2- دکتری فیزیولوژی ورزشی، ارومیه، ایران. ، pashazadehfarhad@yahoo.com
3- استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران.
چکیده:   (126 مشاهده)

زمینه و هدف: داشتن رژیم غذایی مناسب حائز اهمیت زیادی است. تعداد زیادی از عوامل خطرساز در بروز بیماری‌های قلبی - عروقی موثرند که با تغییر آنها می‌توان از بروز این بیماری کاست. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط میزان دانش تغذیه‌ای و سطح فعالیت بدنی با شیوع سندرم متابولیک و برخی از عوامل خطر قلبی - عروقی در یک واحد نظامی انجام شد.


روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 97 نظامی ورزشکار و غیرورزشکار انجام شد. پرسشنامه دانش تغذیه‌ای استاندارد Wardle و Parmenter سال 1999 و پرسشنامه فعالیت بدنی Baecke (Baecke Physical Activity Questionnaire) تکمیل شد. نمره آمادگی جسمانی آزمودنی‌ها و شاخص‌های پیکری اندازه‌گیری شد. شیوع سندرم متابولیک بر اساس معیارهای ATP III بازنگری شده و IDF محاسبه شد.


یافته‌ها: میانگین میزان دانش تغذیه‌ای آزمودنی‌ها متوسط به پایین بود. بین میزان دانش تغذیه‌ای، سطح فعالیت بدنی و نمره آمادگی جسمانی و مقادیر عوامل خطر قلبی عروقی همبستگی معنی‌داری وجود داشت (P<0.05). همچنین بین میزان دانش تغذیه‌ای، سطح فعالیت بدنی و نمره آمادگی جسمانی با پیشگیری سندرم متابولیک همبستگی معنی‌داری وجود داشت (P<0.05).


نتیجه‌گیری: با افزایش دانش تغذیه‌ای، سطح فعالیت بدنی و نمره آمادگی جسمانی، مقادیر عوامل خطر قلبی - عروقی کاهش و احتمال پیشگیری سندرم متابولیک افزایش می‌یابد.

واژه‌های کلیدی: دانش تغذیه‌ای، تمرین ورزشی، سندرم متابولیک، عوامل خطر بیماری قلبی
Article ID: Vol24-12
متن کامل [PDF 448 kb]   (130 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب داخلي
* نشانی نویسنده مسئول: ارومیه، دانشگاه ارومیه، تلفن 33670990-044
فهرست منابع
1. Pirzadeh A, Hazavhei MM, Entezari MH, Hasanzadeh A. [The Effect of Educational Program on Nutritional Knowledge and Behavior of Middle School Female Second Graders in Isfahan in 2009]. Iran J Med Educ. 2011; 11(2): 94-102. [Article in Persian] [View at Publisher]
2. Pashazadeh F, Ramani Nia F, Mohebbi H. [Effects of Resistance Training and Nutritional- Education on Body Composition and Muscular Strength in Non-athlete Male Students at Guilan University in Spring 2013]. J Rafsanjan Univ Med Sci. 2014; 13(4): 309-22. [Article in Persian] [View at Publisher]
3. Farajzadeh D, Rashidi Jahan H, Tavakoli R, Rafati H. [Investigation on knowledge of commanders and managers of one of the Military forces about the nutrition of military personnel in 1384]. J Mil Med. 2008; 10(1): 45-50. [Article in Persian] [View at Publisher]
4. Trent LK. Nutrition knowledge of active-duty Navy personnel. J Am Diet Assoc. 1992 Jun; 92(6): 724-28. [PubMed]
5. Gregg EW, Cheng YJ, Cadwell BL, Imperatore G, Williams DE, Flegal KM, et al. Secular trends in cardiovascular disease risk factors according to body mass index in US adults. JAMA. 2005 Apr; 293(15): 1868-74. DOI: 10.1001/jama.293.15.1868 [DOI] [PubMed]
6. Dzau VJ, Antman EM, Black HR, Hayes DL, Manson JE, Plutzky J, et al. The cardiovascular disease continuum validated: clinical evidence of improved patient outcomes: part I: Pathophysiology and clinical trial evidence (risk factors through stable coronary artery disease). Circulation. 2006 Dec; 114(25): 2850-70. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.106.655688 [DOI] [PubMed]
7. Kim YJ, Hwang JY, Kim H, Park S, Kwon O. Diet quality, physical activity, and their association with metabolic syndrome in Korean adults. Nutrition. 2019 Mar; 59: 138-44. DOI: 10.1016/j.nut.2018.08.009 [DOI] [PubMed]
8. Savikangas T, Tirkkonen A, Alen M, Rantanen T, Fielding RA, Rantalainen T, et al. Associations of physical activity in detailed intensity ranges with body composition and physical function. a cross-sectional study among sedentary older adults. Eur Rev Aging Phys Act. 2020 Jan; 17: 4. DOI: 10.1186/s11556-020-0237-y [DOI] [PubMed]
9. Stang J, Bayerl CT. Position of the American Dietetic Association: child and adolescent food and nutrition programs. J Am Diet Assoc. 2003 Jul; 103(7): 887-93. DOI: 10.1016/s0002-8223(03)00468-1 [DOI] [PubMed]
10. Wardle J, Parmenter K, Waller J. Nutrition knowledge and food intake. Appetite. 2000 Jun; 34(3): 269-75. DOI: 10.1006/appe.1999.0311 [DOI] [PubMed]
11. Etemad Z, Esmailnasab N. [The relationship between the level of physical activity and some risk factors of coronary heart disease in the university students]. Sci J Kurdistan Univ Med Sci. 2012; 17(1): 25-35. [Article in Persian] [View at Publisher]
12. Esmaillzadeh A, Kimiagar M, Mehrabi Y, Azadbakht L, Hu FB, Willett WC. Dietary patterns, insulin resistance, and prevalence of the metabolic syndrome in women. Am J Clin Nutr. 2007 Mar; 85(3): 910-18. DOI: 10.1093/ajcn/85.3.910 [DOI] [PubMed]
13. Bovill ME, Tharion WJ, Lieberman HR. Nutrition knowledge and supplement use among elite U.S. army soldiers. Mil Med. 2003 Dec; 168(12): 997-1000. [PubMed]
14. Kaveh MH, Kiani A, Salehi M, Amouei S. [Impact of Education on Nutrition and Exercise on the Level of Knowledge and Metabolic Control Indicators (FBS & PPBS) of Gestational Diabetes Mellitus (GDM) Patients]. Iran J Endocrinol Metab. 2012; 13(5): 441-48. [Article in Persian] [View at Publisher]
15. Saegert J, Young EA. Nutrition knowledge and health food consumption. Nutrition and Behavior. 1983; 1(2): 103–13. [Article]
16. Story M, Resnick MD. Adolescents' views on food and nutrition. J Nutr Educ. 1986 Aug; 18(4): 188-92. DOI: 10.1016/S0022-3182(86)80015-2 [Article] [DOI]
17. Williams AG, Rayson MP, Jones DA. Effects of basic training on material handling ability and physical fitness of British Army recruits. Ergonomics. 1999 Aug; 42(8): 1114-24. DOI: 10.1080/001401399185171 [DOI] [PubMed]
18. Liese AD, Schulz M, Moore CG, Mayer-Davis EJ. Dietary patterns, insulin sensitivity and adiposity in the multi-ethnic Insulin Resistance Atherosclerosis Study population. Br J Nutr. 2004 Dec; 92(6): 973-84. DOI: 10.1079/bjn20041279 [DOI] [PubMed]
19. Fung TT, Rimm EB, Spiegelman D, Rifai N, Tofler GH, Willett WC, et al. Association between dietary patterns and plasma biomarkers of obesity and cardiovascular disease risk. Am J Clin Nutr. 2001 Jan; 73(1): 61-67. DOI: 10.1093/ajcn/73.1.61 [DOI] [PubMed]
20. Villegas R, Salim A, Flynn A, Perry IJ. Prudent diet and the risk of insulin resistance. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2004 Dec; 14(6): 334-43. DOI: 10.1016/s0939-4753(04)80023-1 [DOI] [PubMed]
21. Karkhah A, Karkhah M, Ghadimi R. [An Overview on the Role of Nutrition and Food Groups in the Prevention of Cardiovascular Diseases]. JBUMS. 2017; 19(3): 66-73. DOI: 10.22088/jbums.19.3.66 [Article in Persian] [View at Publisher] [DOI]
22. Karkhah A, Amani J. A potent multivalent vaccine for modulation of immune system in atherosclerosis: an in silico approach. Clin Exp Vaccine Res. 2016 Jan; 5(1): 50-59. DOI: 10.7774/cevr.2016.5.1.50 [DOI] [PubMed]
23. Hu G, Jousilahti P, Barengo NC, Qiao Q, Lakka TA, Tuomilehto J. Physical activity, cardiovascular risk factors, and mortality among Finnish adults with diabetes. Diabetes Care. 2005 Apr; 28(4): 799-805. DOI: 10.2337/diacare.28.4.799 [DOI] [PubMed]
24. Naghii MR, Alem Aref M, Hedayati M. [Effect of regular physical activity on non- lipid (novel) cardiovascular risk factors]. Med Sci J Islamic Azad Univ Tehran Med Branch. 2013; 22(4): 294-300. [Article in Persian] [View at Publisher]
25. Hossaini SA, Giti Z, Norizadeh R, Mohammadpur F, Noora M. [The effects of eight weeks of aerobic training on Vaspyn, visfatin and insulin resistance, middle-aged]. Journal of Sport Biosience Researches. 2012; 2(6): 53-65. [Article in Persian] [Article]
26. Rahmani J, Yekaninejad MS, Dorosty Motlagh A. [The effect of military training and lifestyle on the Anthropometric status of Iranian youth]. RJMS. 2018; 24(163): 26-35. [Article in Persian] [View at Publisher]
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yousef Pour Dehaghani A R, Pashazadeh F, Naji M. Evaluation of Nutritional Knowledge and Level of Physical Activity and its Relation to Metabolic Syndrome and Cardiovascular Risk Factors in Militaries Men. J Gorgan Univ Med Sci. 2022; 24 (1) :87-93
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3979-fa.html

یوسف پور دهاقانی احمدرضا، پاشازاده فرهاد، ناجی مرتضی. ارتباط میزان دانش تغذیه‌ای و سطح فعالیت بدنی با شیوع سندرم متابولیک و برخی از عوامل خطر قلبی - عروقی در یک واحد نظامی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1401; 24 (1) :93-87

URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3979-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4422