[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 21، شماره 1 - ( بهار 1398 ) ::
جلد 21 شماره 1 صفحات 31-37 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر عصاره‌های الکلی دانه گیاه ارزن پروسو (Panicum miliaceum L.) بر حافظه فضایی موش سفید آزمایشگاهی نر
مسعود معتبر رودی1 ، مریم طهرانی پور* 2، نسترن امین طاهری1
1- کارشناس ارشد زیست شناسی گرایش فیزیولوژی جانوری، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2- دکتری فیزیولوژی جانوری، دانشیار گروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران ، maryam_tehranipour@mshdiau.ac.ir
چکیده:   (1373 مشاهده)

زمینه و هدف: حافظه حفظ و انبار کردن دانش به‌دست آمده و یادگیری فرایند تغییرات سازشی در رفتار فرد است که بر اثر کسب تجربه صورت می‌گیرد. گیاه ارزن حاوی پروتئین‌ها، مواد معدنی، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های مورد نیاز برای حفظ حیات و سلامت سلول‌های بدن پستانداران است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره‌های الکلی دانه گیاه ارزن پروسو (Panicum miliaceum L.) بر حافظه فضایی موش سفید آزمایشگاهی نر انجام شد.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 24 سر موش سوری نر به 4 گروه 6 تایی در گروه‌های کنترل و سه گروه تیمار تقسیم شدند. عصاره الکلی دانه گیاه ارزن پروسو به روش سوکسله تهیه شده و به سه گروه تیمار به‌ترتیب با دوزهای 25، 50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به‌روش داخل صفاقی، به‌مدت 21 روز تزریق شد. گروه کنترل نرمال سالین دریافت نمود. پس از سپری شدن یک ماه از اولین تزریق، رفتارهای یادگیری و تست‌های حافظه روی موش‌ها اجرا شد. برای بررسی حافظه فضایی از ماز آبی موریس و برای یادگیری اجتنابی غیرفعال از شاتل باکس استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج حاصل از مقایسه حافظه احترازی غیرفعال بین گروه‌های مورد مطالعه با استفاده از دستگاه شاتل باکس نشان داد که زمان تأخیر در هر سه گروه تیمار شده با عصاره الکلی دانه گیاه ارزن پروسو در دوزهای 25 ، 50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن افزایش آماری معنی‌داری نسبت به گروه کنترل داشتند (P<0.05). میانگین زمان پیدا کردن سکو در ماز آبی موریس در گروه تیمار شده با عصاره الکلی دانه گیاه ارزن پروسو در دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در مقایسه با گروه کنترل کاهش آماری معنی‌داری نشان داد (P<0.05).

نتیجه‌گیری: عصاره الکلی دانه گیاه ارزن پروسو در دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن سبب بهبود یادگیری و افزایش حافظه فضایی در موش سفید آزمایشگاهی گردید.

واژه‌های کلیدی: دانه گیاه ارزن، حافظه فضایی، شاتل باکس، ماز آبی موریس
متن کامل [PDF 217 kb]   (112 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: فیزیولوژی - فارماکولوژی
* نشانی نویسنده مسئول: مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، گروه زیست شناسی، تلفن و نمابر 38435050-051
فهرست منابع
1. Milner B, Squire LR, Kandel ER. Cognitive neuroscience and the study of memory. Neuron. 1998 Mar; 20(3): 445-68.
2. Montgomery JM, Selcher JC, Hanson JE, Madison DV. Dynamin-dependent NMDAR endocytosis during LTD and its dependence on synaptic state. BMC Neurosci. 2005 Jul; 6: 48. doi: 10.1186/1471-2202-6-48
3. Gorden MS. Neurobiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press. 2000; pp: 618-34.
4. Guyton AC, Hall JE. Textbook of Medical physiology. 3rd ed. Philadelphia: Saunders Company. 2008; pp: 643-45.
5. Jahanshahi M, Sadeghi Y, Hosseini A, Naghdi N, Piriaie A. Working memory learning method and astrocytes number in different subfields of rat’s hippocampus. Am J Anim Vet Sci. 2008; 3(1): 28-31. doi: 10.3844/ajavsp.2008.28.31
6. Atwood CS, Vadakkadath Meethal S. Ganadotropins and Progestogens: Obligatory developmental function during early embryogenesis and their role in adult neurogenesis, neuroregeneration and neurodegeneration. In: Gravanis AG, Mellon SH. Hormones in Neurodegeneration, Neuroprotection, and Neurogenesis. 1st ed. New Jersey: Wiley-Blackwell. 2011; pp: 305-75.
7. Taupin P. The hippocampus: neurotransmission and plasticity in the nervous system. 1st ed. New York: Nova Biomedical Books. 2008; pp: 20-25.
8. Baker RD. Millet production. Guide A-414. New Mexico State University. 2003; p: 8.
9. Gupta N, Srivastava AK, Pandey VN. Biodiversity and nutraceutical quality of some indian millets. Proc Natl Acad Sci India B. 2012; 82(2): 265-73. doi: 10.1007/s40011-012-0035-z
10. Chandrasekara A, Shahidi F. Antiproliferative potential and DNA scission inhibitory activity of phenolics from whole millet grains. J Funct Foods. 2011; 3(3): 159-70. doi: 10.1016/j.jff.2011.03.008
11. Kalinova J, Moudry J. Content and quality of protein in proso millet (Panicum miliaceum L.) varieties. Plant Foods Hum Nutr. 2006 Mar; 61(1): 45-9. doi: 10.1007/s11130-006-0013-9
12. Chandrasekara A, Shahidi F. Content of insoluble bound phenolics in millets and their contribution to antioxidant capacity. J Agric Food Chem. 2010 Jun; 58(11): 6706-14. doi: 10.1021/jf100868b
13. Mehla J, Pahuja M, Gupta YK. Streptozotocin-induced sporadic Alzheimer's disease: selection of appropriate dose. J Alzheimers Dis. 2013; 33(1): 17-21. doi: 10.3233/JAD-2012-120958
14. Williams RJ, Spencer JP. Flavonoids, cognition, and dementia: actions, mechanisms, and potential therapeutic utility for Alzheimer disease. Free Radic Biol Med. 2012 Jan; 52(1): 35-45. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2011.09.010
15. Truswell AS. Cereal grains and coronary heart disease. Eur J Clin Nutr. 2002 Jan; 56(1): 1-14. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601283
16. Choi Y, Jeong HS, Lee J. Antioxidant activity of methanolic extracts from some grains consumed in Korea. Food Chemistry. 2007; 103(1): 130-8. https://doi.org/10.1016/ j.foodchem.2006.08.004
17. Kumar S, Pandey AK. Chemistry and biological activities of flavonoids: an overview. Sci World J. 2013 Dec; 2013: 162750. doi: 10.1155/2013/162750
18. Pradeep PM, Sreerma YN. Soluble and bound phenolics of two different millet genera and their milled fractions: Comparative evaluation of antioxidant properties and inhibitory effects on starch hydrolysing enzyme activities. J Funct Foods. 2017; 35: 682-93. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.06.033
19. Valko M, Rhodes CJ, Moncol J, Izakovic M, Mazur M. Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stress-induced cancer. Chem Biol Interact. 2006 Mar; 160(1): 1-40. doi: 10.1016/j.cbi.2005.12.009
20. Tehranipour M, Sabzalizade M. [Effect of Cannabis sativa alcoholic extract on hippocampus neuronal density in Rats]. J Gorgan Univ Med Sci. 2011; 13(2): 9-15. [Article in Persian]
21. Behnam-Rasouli M, Nikravesh MR, Mahdavi-Shahri N, Tehranipour M. Post-Operative time effects after sciatic nerve crush on the number of alpha motoneurons, using a stereological counting method (disector). Iran Biomed J. 2000; 4(1): 45-9.
22. Kempermann G, Kuhn HG, Gage FH. More hippocampal neurons in adult mice living in an enriched environment. Nature. 1997 Apr; 386(6624): 493-95. doi: 10.1038/386493a0
23. Gage FH. Brain, repair yourself. Sci Am. 2003 Sep; 289(3): 46-53.
24. Rendeiro C, Rhodes JS, Spencer JP. The mechanisms of action of flavonoids in the brain: Direct versus indirect effects. Neurochem Int. 2015 Oct; 89: 126-39. doi: 10.1016/j.neuint.2015.08.002
25. Wang H, Wang H, Cheng H, Che Z. Ameliorating effect of luteolin on memory impairment in an Alzheimer's disease model. Mol Med Rep. 2016 May; 13(5): 4215-20. doi: 10.3892/mmr.2016.5052
26. Oberbauer E, Urmann C, Steffenhagen C, Bieler L, Brunner D, Furtner T, et al. Chroman-like cyclic prenylflavonoids promote neuronal differentiation and neurite outgrowth and are neuroprotective. J Nutr Biochem. 2013 Nov; 24(11): 1953-62. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.06.005
27. Macready AL, Kennedy OB, Ellis JA, Williams CM, Spencer JP, Butler LT. Flavonoids and cognitive function: a review of human randomized controlled trial studies and recommendations for future studies. Genes Nutr. 2009 Dec; 4(4): 227-42. doi: 10.1007/s12263-009-0135-4
28. Ashrafpour M, Parsaei S, Sepehri H. Quercetin improved spatial memory dysfunctions in rat model of intracerebroventricular streptozotocin-induced sporadic Alzheimer’s disease. Natl J Physiol Pharm Pharmacol. 2015; 5(5): 411-15. doi: 10.5455/njppp.2015.5.2308201563
29. Vauzour D, Vafeiadou K, Rodriguez-Mateos A, Rendeiro C, Spencer JPE. The neuroprotective potential of flavonoids: a multiplicity of effects. Genes Nutr. 2008 Dec; 3(3-4): 115-26. doi: 10.1007/s12263-008-0091-4
30. Pocernich CB, Lange ML, Sultana R, Butterfield DA. Nutritional approaches to modulate oxidative stress in Alzheimer's disease. Curr Alzheimer Res. 2011 Aug; 8(5): 452-69.
31. Lei X, Chao H, Zhang Z, Lv J, Li S, Wei H, et al. Neuroprotective effects of quercetin in a mouse model of brain ischemic/reperfusion injury via anti-apoptotic mechanisms based on the Akt pathway. Mol Med Rep. 2015 Sep; 12(3): 3688-96. doi: 10.3892/mmr.2015.3857
32. Fujiwara M, Yoshimura M, Tsuno S, Murakami F. "Allithiamine", a newly found derivative of vitamin B1. IV. On the alliin homologues in the vegetables. Journal of Biochemistry. 1958 Mar; 45(3): 141-49. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.jbchem.a126850
33. Heo HJ, Lee CY. Protective effects of quercetin and vitamin C against oxidative stress-induced neurodegeneration. J Agric Food Chem. 2004 Dec; 52(25): 7514-17. doi: 10.1021/jf049243r
34. Sriraksa N, Wattanathorn J, Muchimapura S, Tiamkao S, Brown K, Chaisiwamongkol K. Cognitive-enhancing effect of quercetin in a rat model of Parkinson's disease induced by 6- hydroxydopamine. Evid Based Complement Alternat Med. Volume 2012, Article ID 823206. http://dx.doi.org/10.1155/2012/823206
35. Morris RV, Lauer HV Jr, Lawson CA, Gibson EK Jr, Nace GA, Stewart C. Spectral and other physicochemical properties of submicron powders of hematite (alpha-Fe2O3), maghemite (gamma-Fe2O3), magnetite (Fe3O4), goethite (alpha-FeOOH), and lepidocrocite (gamma-FeOOH). J Geophys Res. 1985 Mar; 90(B4): 3126-44.
36. Dai A. Global precipitation variability and its relationship with other climate changes. Ph.D Dissertation. Columbia University. 1996.
37. Jeong YW, Park SW, Hossein MS, Kim S, Kim JH, Lee SH, et al. Antiapoptotic and embryotrophic effects of alpha-tocopherol and L-ascorbic acid on porcine embryos derived from in vitro fertilization and somatic cell nuclear transfer. Theriogenology. 2006 Dec; 66(9): 2104-12. doi: 10.1016/j.theriogenology.2006.06.007
38. Fathizadeh N, Takfallah L, Ehsanpour S, Namnabati M, Askari S. Effects of evening primrose oil and vitamin E on the severity of periodical breast pain. Iranian J Nurs Midwifery Res. 2008; 13(3): 104-109.
39. Devi PB, Vijayabharathi R, Sathyabama S, Malleshi NG, Priyadarisini VB. Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review. J Food Sci Technol. 2014 Jun; 51(6): 1021-40. doi: 10.1007/s13197-011-0584-9
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Motabar Rody M, Tehranipour M, Amintaheri N. Effect of alcoholic extracts of millet seed (Panicum miliaceum L.) on spatial memory in male mice. J Gorgan Univ Med Sci. 2019; 21 (1) :31-37
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3204-fa.html

معتبر رودی مسعود، طهرانی پور مریم، امین طاهری نسترن. اثر عصاره‌های الکلی دانه گیاه ارزن پروسو (Panicum miliaceum L.) بر حافظه فضایی موش سفید آزمایشگاهی نر. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1398; 21 (1) :31-37

URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3204-fa.html



دوره 21، شماره 1 - ( بهار 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3876