[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آرشیو مقالات::
در باره نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌نامه‌ها::
هیئت تحریریه::
اعضای اجرایی::
ثبت نام::
راهنمای نگارش مقاله::
ارسال مقاله::
فرم تعهدنامه::
راهنما کار با وب سایت::
برای داوران::
پرسش‌های متداول::
فرایند ارزیابی و انتشار مقاله::
در باره کارآزمایی بالینی::
اخلاق در نشر::
در باره تخلفات پژوهشی::
لینکهای مفید::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
Google Scholar

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations71873389
h-index3219
i10-index22084
:: دوره 19، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 53-47 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط دریافت غذایی بتا-کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین با بروز مقاومت انسولین در بزرگسالان: مطالعه قند و لیپید تهران
سجاد خلیلی مقدم1 ، زهرا بهادران2 ، پروین میرمیران* 3، فریدون عزیزی4
1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
2- دکتری پژوهشی علوم تغذیه ، مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ا
3- استاد، مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mirmiran@endnocrine.ac.ir
4- استاد، مرکز تحقیقات غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (11078 مشاهده)

زمینه و هدف : بتا-کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین با داشتن خاصیت آنتی‌اکسیدانی خود ممکن است باعث کاهش مقاومت انسولینی شوند. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین دریافت غذایی بتاکروتن و بتاکریپتوگزانتین با خطر بروز مقاومت انسولینی در بزرگسالان انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه همگروهی آینده‌نگر در قالب مطالعه قند و لیپید تهران بر روی 938 نفر (421 مرد و 517 زن) بین سنین 19 تا 82 سال انجام شد. ارزیابی دریافت‌های غذایی با استفاده از یک پرسشنامه نیمه‌کمی بسامد خوراک ارزیابی شد. میانگین روزانه دریافت غذایی بتا-کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین اندازه‌گیری گردید. سطح سرمی گلوکز و انسولین در ابتدای مطالعه و بعد از 3 سال پیگیری اندازه‌گیری و نمایه مقاومت به انسولین محاسبه گردید. به‌منظور تعیین خطر بروز مقاومت به انسولین در سهک‌های دریافت غذایی بتا-کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین، آزمون لجستک رگرسیون با تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر استفاده شد.

یافته‌ها : میانگین سن افراد در ابتدای مطالعه 12.1±40.7 سال بود. پس از سه سال پیگیری، دریافت بالاتر بتا-کاروتن به‌طور معنی‌داری با کاهش خطر مقاومت به انسولین همراه بود (95% CI= 0.25-0.72, OR=0.42, P-value for trend=0.01). همچنین دریافت بالای بتاکریپتوگزانتین به‌طور معنی‌داری با کاهش خطر مقاومت انسولینی همراه بود (95% CI= 0.30-0.84, OR=0.51, P-value for trend=0.01).

نتیجه‌گیری : دریافت بالاتر بتا-کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین از منابع غذایی می‌تواند با کاهش خطر بروز مقاومت به انسولین در افراد بزرگسال همراه باشد.

واژه‌های کلیدی: انسولین، شاخص مقاومت به انسولین، بتا-کاروتن، بتا-کریپتوگزانتین
متن کامل [PDF 250 kb] [English Abstract]   (12978 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (1229 مشاهده)  
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب داخلي
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، شهرک قدس، بلوار شهید فرحزادی، خیابان ارغوان غربی، پلاک 46، تلفن 22432500-021، نمابر 22416264
فهرست منابع
1. Hauner H. Insulin resistance and the metabolic syndrome-a challenge of the new millennium. Eur J Clin Nutr. 2002 Mar; 56 (Suppl 1): S25-9. doi:10.1038/sj.ejcn.1601350
2. Hanley AJ, Williams K, Stern MP, Haffner SM. Homeostasis model assessment of insulin resistance in relation to the incidence of cardiovascular disease: the San Antonio Heart Study. Diabetes Care. 2002 Jul; 25(7): 1177-84.
3. Walcher D, Marx N. Insulin resistance and cardiovascular disease: the role of PPARgamma activators beyond their anti-diabetic action. Diab Vasc Dis Res. 2004 Oct; 1(2): 76-81. doi:10.3132/dvdr.2004.011
4. Kohjima M, Sun Y, Chan L. Increased food intake leads to obesity and insulin resistance in the tg2576 Alzheimer's disease mouse model. Endocrinology. 2010 Apr; 151(4): 1532-40. doi:10.1210/en.2009-1196
5. Evans JL. Antioxidants: do they have a role in the treatment of insulin resistance? Indian J Med Res. 2007 Mar; 125(3): 355-72.
6. Badawi A, Sayegh S, Sadoun E, Al-Thani M, Arora P, Haddad PS. Relationship between insulin resistance and plasma vitamin D in adults. Diabetes Metab Syndr Obes. 2014 Jul; 7: 297-303. doi:10.2147/DMSO.S60569
7. Tan SX, Fisher-Wellman KH, Fazakerley DJ, Ng Y, Pant H, Li J, et al. Selective insulin resistance in adipocytes. J Biol Chem. 2015 May; 290(18): 11337-48. doi:10.1074/jbc.M114.623686
8. Ceriello A, Motz E. Is oxidative stress the pathogenic mechanism underlying insulin resistance, diabetes, and cardiovascular disease? The common soil hypothesis revisited. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2004 May; 24(5): 816-23. doi:10.1161/01.ATV.0000122852.22604.78
9. Bahadoran Z, Golzarand M, Mirmiran P, Shiva N, Azizi F. Dietary total antioxidant capacity and the occurrence of metabolic syndrome and its components after a 3-year follow-up in adults: Tehran Lipid and Glucose Study. Nutr Metab (Lond). 2012 Jul; 9(1): 70. doi:10.1186/1743-7075-9-70
10. Yilmaz B, Sahin K, Bilen H, Bahcecioglu IH, Bilir B, Ashraf S, et al. Carotenoids and non-alcoholic fatty liver disease. Hepatobiliary Surg Nutr. 2015 Jun; 4(3): 161-71. doi:10.3978/j.issn.2304-3881.2015.01.11
11. Fiedor J, Burda K. Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients. 2014 Jan; 6(2): 466-88. doi:10.3390/nu6020466
12. Voutilainen S, Nurmi T, Mursu J, Rissanen TH. Carotenoids and cardiovascular health. Am J Clin Nutr. 2006 Jun; 83(6): 1265-71.
13. Frei B. Efficacy of dietary antioxidants to prevent oxidative damage and inhibit chronic disease. J Nutr. 2004 Nov; 134(11): 3196S-8S.
14. Han RM, Zhang JP, Skibsted LH. Reaction dynamics of flavonoids and carotenoids as antioxidants. Molecules. 2012 Feb; 17(2): 2140-60. doi:10.3390/molecules17022140
15. Kaulmann A, Bohn T. Carotenoids, inflammation, and oxidative stress—implications of cellular signaling pathways and relation to chronic disease prevention. Nutr Res. 2014 Nov; 34(11): 907-29. doi:10.1016/j.nutres.2014.07.010
16. Ylönen K, Alfthan G, Groop L, Saloranta C, Aro A, Virtanen SM. Dietary intakes and plasma concentrations of carotenoids and tocopherols in relation to glucosemetabolism in subjects at high risk of type 2 diabetes: the Botnia Dietary Study. Am J Clin Nutr. 2003 Jun; 77(6): 1434-41.
17. Song Y, Cook NR, Albert CM, Van Denburgh M, Manson JE. Effects of vitamins C and E and beta-carotene on the risk of type 2 diabetes in women at high risk of cardiovascular disease: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2009 Aug; 90(2): 429-37. doi:10.3945/ajcn.2009.27491
18. Facchini FS, Humphreys MH, DoNascimento CA, Abbasi F, Reaven GM. Relation between insulin resistance and plasma concentrations of lipid hydroperoxides, carotenoids, and tocopherols. Am J Clin Nutr. 2000 Sep; 72(3): 776-9.
19. Sugiura M, Nakamura M, Ikoma Y, Yano M, Ogawa K, Matsumoto H, et al. The homeostasis model assessment-insulin resistance index is inversely associated with serumcarotenoids in non-diabetic subjects. J Epidemiol. 2006 Mar; 16(2): 71-8.
20. Azizi F, Rahmani M, Emami H, Mirmiran P, Hajipour R, Madjid M, et al. Cardiovascular risk factors in an Iranian urban population: Tehran lipid and glucose study (phase 1). Soz Praventivmed. 2002; 47(6): 408-26.
21. Mirmiran P, Esfahani FH, Mehrabi Y, Hedayati M, Azizi F. Reliability and relative validity of an FFQ for nutrients in the Tehran lipid and glucose study. Public Health Nutr. 2010 May; 13(5): 654-62. doi:10.1017/S1368980009991698
22. Hosseini-Esfahani F, Jessri M, Mirmiran P, Bastan S, Azizi F. Adherence to dietary recommendations and risk of metabolic syndrome: Tehran Lipid and Glucose Study. Metabolism. 2010 Dec; 59(12): 1833-42. doi:10.1016/j.metabol.2010.06.013
23. Azar M, Sarkisian E. [Food composition table of Iran]. National Nutrition and Food Research Institute, Shaheed Beheshti University, Tehran. 1980. [Persian]
24. Delshad M, Ghanbarian A, Ghaleh NR, Amirshekari G, Askari S, Azizi F. Reliability and validity of the modifiable activity questionnaire for an Iranian urban adolescentpopulation. Int J Prev Med. 2015 Jan; 6: 3. doi:10.4103/2008-7802.151433
25. Matthews DR, Hosker JP, Rudenski AS, Naylor BA, Treacher DF, Turner RC. Homeostasis model assessment: insulin resistance and beta-cell function from fasting plasma glucose and insulin concentrations in man. Diabetologia. 1985 Jul; 28(7): 412-9.
26. Enzevaei A, Salehpour S, Tohidi M, Saharkhiz N. Subclinical hypothyroidism and insulin resistance in polycystic ovary syndrome: is there a relationship? Iran J Reprod Med. 2014 Jul; 12(7): 481-6.
27. Ioannou GN, Bryson CL, Boyko EJ. Prevalence and trends of insulin resistance, impaired fasting glucose, and diabetes. J Diabetes Complications. 2007 Nov-Dec; 21(6): 363-70. doi:10.1016/j.jdiacomp.2006.07.005
28. van der Aa MP, Fazeli Farsani S, Knibbe CA, de Boer A, van der Vorst MM. Population-Based Studies on the Epidemiology of Insulin Resistance in Children. J Diabetes Res. 2015; 2015: 362375. doi:10.1155/2015/362375
29. Mohammadabadi F, Vafaiyan Z, Hosseini SM, Aryaie M, Eshghinia S. Assessment of Insulin Resistance with Two Methods: HOMA-IR and TyG Index in Iranian Obese Women. Iranian Journal of Diabetes and Obesity. 2014; 6(1): 23-7. [Article in Persian]
30. Esteghamati A, Ashraf H, Esteghamati AR, Meysamie A, Khalilzadeh O, Nakhjavani M, et al. Optimal threshold of homeostasis model assessment for insulin resistance in an Iranian population: the implication of metabolic syndrome to detect insulin resistance. Diabetes Res Clin Pract. 2009 Jun; 84(3): 279-87. doi:10.1016/j.diabres.2009.03.005
31. Sugiura M, Nakamura M, Ikoma Y, Yano M, Ogawa K, Matsumoto H, et al. The homeostasis model assessment-insulin resistance index is inversely associated with serumcarotenoids in non-diabetic subjects. J Epidemiol. 2006 Mar; 16(2): 71-8.
32. Facchini FS, Humphreys MH, DoNascimento CA, Abbasi F, Reaven GM. Relation between insulin resistance and plasma concentrations of lipid hydroperoxides, carotenoids, and tocopherols. Am J Clin Nutr. 2000 Sep; 72(3): 776-9.
33. Blondin SA, Yeung EH, Mumford SL, Zhang C, Browne RW, Wactawski-Wende J, et al. Serum retinol and carotenoids in association with biomarkers of insulin resistance among premenopausal women. ISRN Nutr. 2013 Jan; 2013: 619516. doi:10.5402/2013/619516
34. Sluijs I, Cadier E, Beulens JW, van der A DL, Spijkerman AM, van der Schouw YT. Dietary intake of carotenoids and risk of type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015 Apr; 25(4): 376-81. doi:10.1016/j.numecd.2014.12.008
35. Kim JH, Park HY, Bae S, Lim YH, Hong YC. Diethylhexyl phthalates is associated with insulin resistance via oxidative stress in the elderly: a panel study. PLoS One. 2013 Aug; 8(8): e71392. doi:10.1371/journal.pone.0071392
36. Styskal J, Van Remmen H, Richardson A, Salmon AB. Oxidative stress and diabetes: what can we learn about insulin resistance from antioxidant mutant mouse models? Free Radic Biol Med. 2012 Jan; 52(1): 46-58. doi:10.1016/j.freeradbiomed.2011.10.441
37. Kasperczyk S, Dobrakowski M, Kasperczyk J, Ostałowska A, Zalejska-Fiolka J, Birkner E. Beta-carotene reduces oxidative stress, improves glutathione metabolism and modifies antioxidantdefense systems in lead-exposed workers. Toxicol Appl Pharmacol. 2014 Oct; 280(1): 36-41. doi:10.1016/j.taap.2014.07.006
38. Ciccone MM, Cortese F, Gesualdo M, Carbonara S, Zito A, Ricci G, et al. Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators Inflamm. 2013; 2013: 782137. doi:10.1155/2013/782137
39. Kameji H, Mochizuki K, Miyoshi N, Goda T. β-Carotene accumulation in 3T3-L1 adipocytes inhibits the elevation of reactive oxygen species and the suppression of genes related to insulin sensitivity induced by tumor necrosis factor-α. Nutrition. 2010 Nov-Dec; 26(11-12): 1151-6. doi:10.1016/j.nut.2009.09.006
40. Kataja-Tuomola M, Sundell JR, Männistö S, Virtanen MJ, Kontto J, Albanes D, et al. Effect of alpha-tocopherol and beta-carotene supplementation on the incidence of type 2 diabetes. Diabetologia. 2008 Jan; 51(1): 47-53. doi:10.1007/s00125-007-0864-0
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khalili Moghadam S, Bahadoran Z, Mirmiran P, Azizi F. The association of dietary β-carotene and β-cryptoxanthin with the incidence of insulin resistance in adults: Tehran Lipid and Glucose Study . J Gorgan Univ Med Sci 2017; 19 (1) :47-53
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3017-fa.html

خلیلی مقدم سجاد، بهادران زهرا، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. ارتباط دریافت غذایی بتا-کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین با بروز مقاومت انسولین در بزرگسالان: مطالعه قند و لیپید تهران . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1396; 19 (1) :47-53

URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3017-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 1 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4660
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)