:: دوره 17، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) ::
ارتباط پلی‌مورفیسم 137G/C ژن اینترلوکین 18 با خطر ابتلا به بیماری رینیت آلرژیک
شهین رمازی1 ، حمیدرضا خضرایی* 2، مجید متولی باشی3 ، الهام ایزی4 ، مرتضی هاشم زاده چالشتری5 ، مرضیه ابوالحسنی6
1- دانشجوی دکتری ژنتیک، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
2- استادیار، گروه گوش و حلق و بینی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، a1hamid@yahoo.com
3- دانشیار، بخش ژنتیک، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان
4- کارشناس ارشد سلولی وتکوینی گیاهی، مرکز تحقیقات طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
5- استاد، گروه ژنتیک انسانی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
6- کارشناس ژنتیک، مرکز تحقیقات بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
زمینه و هدف : ژن اینترلوکین 18 (IL-18) که بر روی کروموزوم 11 قرار دارد؛ به عنوان یکی از عوامل خطر بیماری‌های آلرژیک شناخته شده است. این ژن عضو خانواده اینترلوکین 1 بوده که به عنوان یک عامل القاکننده ترشح اینترفورن گاما (IFN-γ) نیز شناخته می‌شود. همچنین IL-18 به وسیله تولید IgE توسط القای سنتز IL-4 و IL-13 در ماست‌سل‌ها، بازوفیل‌ها و ائوزینوفیل‌ها سبب بروز واکنش‌های وابسته به سلول‌های T کمکی نوع II و در نتیجه بروز واکنش‌های آلرژیک می‌گردد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط پلی‌مورفیسم -137G/C در پروموتر ژن اینترلوکین 18 با بیماری رینیت آلرژیک انجام شد. روش بررسی : این مطالعه موردی - شاهدی روی 293 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک و 218 فرد سالم در استان چهار محال و بختیاری انجام شد. پس از استخراج DNA ژنومی نمونه‌های خون، اختلاف فراوانی پلی‌مورفیسم ژن اینترلوکین 18 در ناحیه -137G/C به روش RCR–RFLP انجام گردید. یافته‌ها : فراوانی ژنوتیپ‌های GG، GC و CC در گروه مورد به ترتیب 64.2 ، 32.1 و 3.7 و در گروه شاهد به ترتیب 60.1 ، 35.5 و 4.4 تعیین شد که اختلاف آماری معنی‌داری نداشتند. نتیجه‌گیری : پلی‌مورفیسم -137G/C پروموتر ژن اینترلوکین 18 در بروز بیماری رینیت آلرژیک موثر نبود.
واژه‌های کلیدی: رینیت آلرژیک، اینترلوکین 18، پلی مورفیسم
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: ژنتیک
* نشانی نویسنده مسئول: شهرکرد، بیمارستان کاشانی، بخش گوش و حلق و بینی، تلفن و نمابر 32264825-038

Ramazi Sh, Khazraei HR, Motovalibashi M, Iziy E, Hashemzade Chaleshtori M, Abolhassani M. Association of Interleukin-18 gene polymorphism -137G/C with Allergic rhinitis. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (2) :82-86