حسین پارسا1 ، سمیه موسوی2 ، آرمان آقایی3 ، فیروزه نادری* 4
1- استادیار، گروه جراحی، دانشکده پزشکی، بیمارستان ولایت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
2- دستیار جراحی عمومی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
3- استادیار، گروه جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران
4- مربی، گروه داخلی – جراحی، دانشکده علوم پایه، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، firoozeh.naderi@yahoo.com
زمینه و هدف : عمل جراحی جزء درمان‌های موثر در چاقی مفرط است. روش کلاسیک ژژنوایلئال باعث ایجاد عوارض زیاد می‌گردد. این مطالعه به منظور تعیین سیر علائم بالینی عمل جراحی بای‌پس ژژنوایلئال اصلاح شده بیماران با چاقی مفرط انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 120 فرد با چاقی مفرط داوطلب جراحی بای‌پس ژژنوایلئال اصلاح شده انجام شد. عضو بدون عملکرد به کیسه صفرا و سکوم آناستوموز گردید. کاهش وزن و عوارض بعد از عمل شامل اسهال، دل‌پیچه، تهوع، استفراغ، آرترالژی و ریزش مو در طول یک سال ثبت گردید. یافته‌ها : قبل از عمل جراحی، میانگین وزن 136 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 48 بود. در طول یک‌سال بعد از عمل جراحی میانگین وزن و شاخص توده بدنی به 83 کیلوگرم و 29.8 کاهش یافت (P<0.05). قبل از عمل جراحی، عوارض ناشی از چاقی شامل دردمفاصل (24.3%)، تنگی نفس (21.6%)، مشکلات قلبی – عروقی (10.8%)، کبد چرب (5.4%) و اختلالات خواب (5.4%) بود. پس از پیگیری یک ساله بعد از عمل، تنگی نفس و دردمفاصل هر کدام تنها در 2 بیمار (1.5%) گزارش شد و بقیه علایم بهبود کامل یافتند (P<0.05). هیچ‌کدام از بیماران دچار عارضه جدی بعد از عمل نشدند. نتیجه‌گیری : عمل بای‌پس ژژنوایلئال اصلاح شده در کاهش وزن و حفظ آن موثر است و سبب ایجاد عارضه وخیم بعد از عمل نمی‌گردد.
واژه‌های کلیدی: چاقی مفرط، جراحی باریاتریک، بای‌پس ژژنوایلئال اصلاح شده، وزن بدن
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: جراحي
* نشانی نویسنده مسئول: تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، دانشکده علوم پایه، گروه داخلی – جراحی، تلفن 35270133-028، 35270137

Parsa H, Mosavi S, Aghaei A, Naderi F. Evaluation of clinical complications in morbid obese patients after modified jejunoileal bypass surgery. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (1) :67-71