:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
کاربرد PCR در تشخیص اختصاصی فوزاریوم سولانی بیماران HIV مثبت
آتوسا فردوسی* 1، محمدحسن شاه حسینی2 ، منصور بیات3 ، سیدجمال هاشمی4 ، محمد قهری5
1- دانشجوی دکتری رشته قارچ شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه پاتوبیولوژی، تهران ، atousaferdousiir@yahoo.com
2- دانشیار، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس و مؤسسه ایرانیان ژن فن آور (IGF)، اشرفی اصفهانی، تهران
3- دانشیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
4- استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران
5- استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم و مهندسی، دانشگاه امام حسین (ع)
زمینه و هدف : فوزاریوم سولانی به عنوان شایع‌ترین گونه فوزاریوم عامل فانگمی و فوزاریوزیس منتشره شناخته می‌شود که در میزبان دچار نقص سیستم ایمنی با میزان مرگ و میری در حدود 100 درصد همراه است. به علت مقاومت گونه‌های فوزاریوم در برابر داروهای ضدقارچی، شناسایی سریع و دقیق آنها برای کنترل تبعات عفونت امری ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین کاربرد روش تشخیصی PCR برای شناسایی دقیق و سریع فوزاریوم سولانی در سرم بیماران HIV مثبت انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی تست PCR بر اساس ژن هدف سیتوکروم b میتوکندریایی با محصول bp 330 اپتیمایز گردید. پس از بررسی حساسیت و ویژگی، آزمون با سوش استاندارد PTCC 5284 و ده سوش معتبر متعلق به دانشگاه تهران، روش PCR روی 45 نمونه سرم بیماران HIV مثبت انجام شد. یافته‌ها : در تست PCR اپتیمایز شده محصول bp 330 تکثیر گردید. حساسیت تست در حد یک نسخه از DNA فوزار یوم سولانی و اختصاصی بودن تست 100 است. از 45 نمونه سرم مورد بررسی 9 مورد (20 درصد) مثبت گردید. نتیجه‌گیری : تست PCR برای تشخیص بالینی مستقیم، سریع و اختصاصی فوزاریوم سولانی در سرم بیماران HIV مثبت قابلیت کاربردی دارد.
واژه‌های کلیدی: فوزاریوم سولانی، ژن سیتوکروم b میتوکندریایی، HIV، PCR
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: قارچ‌شناسی
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، اشرفی اصفهانی، ٣٠ متر بالاتر از پل نیایش، کوچه پنجم، پلاک٨، مؤسسه ایرانیان ژن فن‌آور، تلفن ٤٤٨٤٤٩٤۶-021 ، نمابر 44861889

Ferdousi A, Shahhosseiny MH, Bayat M, Hashemi SJ, Ghahri M. Application of PCR method in specific identification of Fusarium solani in HIV positive patients . J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (3) :106-110