:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
اثر والپروئیک اسید و پرتودرمانی بر زیست‌پذیری رده سلولی MCF-7 سرطان پستان
همت آقاگل زاده حاجی1 ، علیرضا خوش بین خوش نظر2 ، رقیه قرائی3 ، بیتا جوان4 ، جهانبخش اسدی* 5
1- کارشناس ارشد بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- دانشیار، گروه بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- کارشناس ارشد بیولوژی مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4- دانشجوی دکتری پزشکی مولکولی، دانشکده فن‌آوری‌های نوین، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
5- استادیار، گروه بیوشیمی و بیوفیزیک، مرکز اختلالات متابولیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، ja_asadi52@yahoo.com
زمینه و هدف : والپروئیک اسید یک مهار کننده هیستون داستیلاز است که در درمان صرع و انواع خاصی از افسردگی به کار می‌رود. اخیراً این ترکیب به عنوان یک عامل ضدسرطان مورد بررسی قرار گرفته که می‌تواند به تنهایی و یا در ترکیب با سایر درمان‌های رایج سرطان از جمله شیمی‌درمانی و پرتودرمانی به‌کار رود. این مطالعه به منظور تعیین اثر والپروئیک اسید و پرتودرمانی بر زیست‌پذیری رده سلولی MCF-7 سرطان پستان در محیط کشت سلولی انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی - تحلیلی سلول‌های MCF-7 با غلظت‌های مختلف والپروئیک اسید به تنهایی و در ترکیب با دوزهای مختلف پرتودرمانی تیمار و سپس انکوبه شدند. پس از بررسی سمیت سلولی با تست رنگ‌آمیزی نوترال رد، نزدیک ترین نتایج به LD50 انتخاب شدند. سپس سلول‌ها تحت اثر 3 غلظت والپروئیک اسید (2، 8 و 16 میلی‌مولار) و دوز Gy 4 پرتودرمانی قرار گرفتند و زیست‌پذیری سلول‌ها با رنگ‌آمیزی trypan blue بررسی شد. یافته‌ها : نزدیک‌ترین غلظت‌ها به LD50 از بین دوزهای 1، 2، 4، 8، 16، 32، 64 و 128 میلی‌مولار والپروئیک اسید در کاربرد ترکیبی با دوزهای مختلف پرتودرمانی 0.5، 2، 4، 6 و 8 گری غلظت‌های 2، 8 و 16 میلی‌مولار والپروئیک اسید و دوز Gy 4 پرتودرمانی بود. همچنین کاهش زیست‌پذیری سلول‌ها به غلظت والپروئیک اسید وابسته بود (P<0.05). نتیجه‌گیری : والپروئیک اسید هم به تنهایی و هم در ترکیب با پرتودرمانی، باعث کاهش معنی‌داری در زیست‌پذیری سلول‌ها می‌شود. اگرچه در کاربرد ترکیبی اثر فزاینده بر کاهش زیست‌پذیری سلول‌ها دارد.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، رده سلولی MCF-7، والپروئیک اسید، پرتودرمانی، زیست پذیری
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: بيوشيمي
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشکده پزشکی، گروه بیوشیمی و بیوفیزیک، تلفن 4421651-0171، نمابر 4440225

Aghagolzade Haji H, Khoshbin Khoshnazar AR, Gharaei R, Javan B, Asadi J. Effect of valproic acid and radiotherapy on viability of MCF-7 breast cancer cell line. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (3) :49-55