i10-index20978
محمد صالحی1 ، نرگس بیگم میربهبهانی2 ، اعظم جهازی* 3، یاسین عاقبتی املشی4
1- روانپزشک، استادیار گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- فوق تخصص خون و انکولوژی، دانشیار گروه کودکان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- کارشناس ارشد مامایی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان ، ajahazi@gmail.com
4- پزشک عمومی، مرکز تحقیقات هماتولوژی انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
زمینه و هدف: تالاسمی‌ها شایع‌ترین اختلال ژنتیکی در جهان است. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت سلامت عمومی بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور در گرگان انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 163 بیمار مبتلا به بتاتالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز آموزشی - درمانی طالقانی گرگان انجام شد. وضعیت روانی - اجتماعی بیماران با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی 28 سؤالی (GHQ-28) مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها:44.2% بیماران از نظر وضعیت روانی - اجتماعی طبیعی، 46% دارای علایم مشکوک به اختلال روانی و 9.8% مبتلا به اختلالات روانی-اجتماعی بودند. بیشترین مشکل مربوط به اختلال کارکرد اجتماعی (12.9%) و افسردگی (10.4%) و کمترین مشکل مربوط به اضطراب (4.9%) بود. بین وضعیت روانی-اجتماعی بیماربا شغل مادر، سطح تحصیلات بیمار و سابقه ابتلا به بیماری‌های دیگر ارتباط آماری معنی‌داری یافت شد (P<0.05). نتیجه‌گیری : از نظر سلامت عمومی اختلال کارکرد اجتماعی و افسردگی دو مشکل اصلی بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور است.
واژه‌های کلیدی: تالاسمی ماژور، سلامت عمومی، کارکرد اجتماعی، افسردگی، اضطراب
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: روانپزشكي
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، تلفن 3351787-0171 ، نمابر 3351913

Salehi M, Mirbehbahani NB, Jahazi A, Aghebati Amlashi Y. General health of beta-thalassemia major patients in Gorgan, Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (1) :120-125