:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1392 ) ::
ارتباط خودکارآمدی بیماران با کنترل علایم بیماری آسم
علیرضا محجل اقدم1 ، هادی حسنخانی2 ، رضا قره محمدلو3 ، منیژه اسماعیلی* 4
1- کارشناس ارشد پرستاری، مربی دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2- استادیار گروه داخلی – جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- استادیار گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4- کارشناس ارشد پرستاری، سوپروایزر آموزشی بیمارستان فاطمیه شبستر ، msmaily10@yahoo.com
زمینه و هدف : ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی به عنوان امری حیاتی در مدیریت موفق آسم نشان داده شده است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط خودکارآمدی بیماران با کنترل علایم بیماری آسم انجام شد. روش بررسی : این مطالعه همبستگی روی 257 بیمار (133 مرد و 124 زن) 35-18 ساله مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک شیخ‌الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1390 انجام شد. بیماران به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌ای شامل مشخصات فردی– اجتماعی، پرسشنامه خودکارآمدی بیماران مبتلا به آسم، پرسشنامه کنترل آسم و پارامترهای اسپیرومتری بیماران بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-17 و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : در بین ابعاد خودکارآمدی بیشترین میانگین مربوط به مصرف منظم داروها و کمترین میانگین مربوط به بعد رابطه با پزشک بود. در بین ابعاد کنترل آسم بیشترین میانگین به میزان محدودیت در فعالیت به خاطر بیماری در طول هفته گذشته و کمترین به تعداد پاف اسپری مصرفی در طی روز در طول هفته گذشته اختصاص داشت. مابین خودکارآمدی با کنترل آسم (r= -0.378, P<0.001) ارتباط آماری معنی‌داری یافت شد. نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که در بیماران مبتلا آسم، داشتن اعتماد به توانایی‌های خود در کنترل علایم بیماری موثر است.
واژه‌های کلیدی: آسم، خودکارآمدی، مصرف دارو، محدودیت در فعالیت
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: نظام سلامت
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : استان آذربایجان شرقی، شبستر، بیمارستان فاطمیه، دفتر پرستاری، تلفن 2227942-0471، نمابر 2227941

Mohajjel Aghdam A, Hasankhani H, Gharemohammadlu R, Esmaeily M. Relation of patients self-efficacy with control of asthma symptoms. J Gorgan Univ Med Sci 2013; 15 (2) :70-76