i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1391 ) ::
ارتباط تیپ‌های شخصیتی با سردرد میگرنی و تنشی در گرگان (87-1386)
صادقعلی تازیکی 1، داود فتحی2 ، آزاده رمضان نژاد3 ، ناصر بهنام پور4 ، هادی سالاری5
1- استادیار گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، drstaziki@yahoo.com
2- استادیار گروه نورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- پزشک عمومی
4- دانشجوی دکتری تخصصی آمار زیستی، عضو هیأت علمی گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
5- استادیار گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
زمینه و هدف : سردرد یکی از شایع‌ترین شکایات انسان است که علل متفاوتی دارد و نوع تنشی و میگرنی آن بسیار شایع است. شخصیت به خصلت‌ها و ویژگی‌های فرد اطلاق می‌شود که نسبتاً ثابت بوده و در قالب رفتارهای روزانه خود را نشان می‌دهد. این مطالعه به منظور تعیین توزیع فراوانی انواع تیپ‌های شخصیتی در افراد مبتلا به سردرد تنشی و میگرنی و تعیین ارتباط بین آنها انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 160 بیمار (12 مرد و 148 زن) مراجعه کننده به درمانگاه‌های مغز و اعصاب و اعصاب و روان مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر گرگان با شکایت سردرد طی سال‌های 87-1386 انجام شد. از بین بیماران مراجعه کننده افراد واجد شرایط به صورت آسان انتخاب و توسط پزشکان نورولوژیست و روانپزشک مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران براساس تشخیص‌گذاری تنشی و میگرنی وارد مطالعه شدند و از نظر صفات شخصیتی به وسیله تست شخصیتی MMPI مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفتند. داده‌ها بااستفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-13 و آزمون Chi-Square تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : میانگین سنی زنان 11.18±33.29 سال و مردان 13.7±34.33 سال بود. 96 نفر (60 درصد) سردرد تنشی و 64 نفر (41.2%) سردرد میگرنی داشتند. در سردرد تنشی تیپ شخصیتی افسرده (43.8%) و سپس هیستریک (16.4%) و در سردرد میگرنی ابتدا شخصیت افسرده (48.9%) و سپس پارانویید (20 درصد) از فراوانی بیشتری برخوردار بود؛ اما این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری : در این مطالعه علی‌رغم فراوانی سردرد تنشی و میگرنی، بین تیپ‌های شخصیتی و این نوع سردرد ارتباطی یافت نشد.
واژه‌های کلیدی: سردرد تنشی، میگرن، صفات شخصیتی، تست MMPI
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: روانپزشكي

Taziki SA (MD), Fathi D (MD), Ramezannezhad A (MD), Behnampour N (MSc), Salari H (MD). Personality characteristics in migraine and tension headache in Gorgan, Iran (2007-08). J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (4) :65-69

تازیکی صادقعلی، فتحی داود، رمضان نژاد آزاده، بهنام پور ناصر، سالاری هادی. ارتباط تیپ‌های شخصیتی با سردرد میگرنی و تنشی در گرگان (87-1386). مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (4) :65-69