:: دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1391 ) ::
لیلا جمشیدپور1 ، محسن فروزان فر2 ، وحید حمایت خواه جهرمی* 3، حسین کارگر جهرمی4
1- دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی علوم جانوری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد جهرم
2- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد مرودشت ، گروه زیست شناسی ، مرودشت ، ایران
3- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، گروه زیست شناسی، جهرم، ایران ، hemayatkhahr@jia.ac.ir
4- کارشناس ارشد علوم جانوری ، عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد جهرم
زمینه و هدف : در سالیان اخیر مصرف 3و4متیلن‌دی‌اکسی‌مت‌آمفتامین (3,4-methylenedioxymethamphetamine: MDMA) معروف به اکستازی در بین نوجوانان و جوانان رواج یافته است. این ماده اثرات مخربی روی سیستم عصبی مرکزی و سایر اندام‌های بدن دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر 3و4متیلن‌دی‌اکسی‌مت‌آمفتامین روی محور هورمونی هیپوفیز - گناد موش صحرایی نر نابالغ انجام شد. روش بررسی : این مطالعه تجربی روی 35 سر موش صحرایی نر نابالغ از نژاد ویستار با وزن تقریبی 90+-10 گرم و محدوده سنی 7-6 هفته‌ای انجام شد. موش‌ها به 5 گروه 7 تایی تجربی، کنترل و شم تقسیم شدند. گروه‌های تجربی 0.1 ml محلول حاوی 2 ، 4 و 8 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن MDMA و گروه شم 0.1 ml سرم فیزیولوژی به صورت داخل صفاقی به مدت 14 روز متوالی دریافت نمودند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. پس از اتمام تزریقات، نمونه‌های خونی جمع‌آوری شد و بافت بیضه از بدن حیوانات خارج و توزین شدند. غلظت‌های سرمی هورمون‌های LH ، FSH و تستوسترون اندازه‌گیری شد. داده‌های حاصل از سنجش هورمونی و توزین بیضه‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست مقایسه‌ای توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : غلظت سرمی هورمون تستوسترون در گروه‌های تجربی دریافت کننده دوز 4 و 8 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن نسبت به گروه‌های شم و کنترل، افزایش معنی‌داری نشان داد (P<0.05). غلظت سرمی هورمون‌های FSH و LH گروه‌های تجربی دریافت کننده دوز 2 و 4 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن نسبت به گروه‌های کنترل و شم کاهش معنی‌داری داشت (P<0.05). وزن بیضه در گروه‌های تجربی دریافت کننده دوز 4 و 8 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن نسبت به گروه‌های کنترل و شم کاهش یافت (P<0.05).
واژه‌های کلیدی: 3 و 4 متیلن دی اکسی مت آمفتامین، بیضه، تستوسترون، FSH، LH، موش صحرایی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: فیزیولوژی - فارماکولوژی
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : استان فارس ، جهرم ، فلکه گاز ، بلوار نخلستان ، کوچه شماره 2 ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم ، گروه زیست شناسی ، تلفن 2-4447001-0791 ، نمابر 3331019

Jamshidpoor L (BSc), Frozanfar M (PhD), Hemayatkhah Jahroumi V (PhD), Kargar Jahroumi H (MSc). Effect of 3,4-methylenedioxymethamphetamine on pituitary-gonadal hormonized axis in immature male Rats. J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (2) :17-22