i10-index20673
یوسف مرتضوی1 ، نوین نیک بخش2 ، ابراهیم علیجانپور3 ، ام لیلا ربیعی 4، آسیه خلیل پور5 ، سبحان مرتضوی6
1- استادیار گروه هوشبری و اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
2- دانشیار گروه جراحی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
3- استادیار گروه بیهوشی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
4- کارشناس ارشد بیهوشی، مربی گروه هوشبری و اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، syasin36@yahoo.com
5- دانشجوی دکتری تخصصی شیمی آلی، کارشناس امور پژوهشی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
6- دانشجوی دکتری تخصصی نانوشیمی، دانشگاه کاشان
زمینه و هدف:تهوع و استفراغ پس از عمل یکی از علل شایع موربیدیتی پس از اعمال جراحی است که می‌تواند باعث هیپوکسی، پنومونی آسپیراتیو، دهیدراتاسیون، تاخیر در ترخیص بیمار و اختلالات الکترولیتی شود. این خطر در بیماران لاپاراسکوپی، معده پر، ترومای چشم، ضربه به سر و سزارین بیشتر است. این مطالعه به منظور تعیین اثر داروهای اندانسترون و متوکلوپرامید همراه با دگزامتازون بر میزان تهوع و استفراغ بعد از جراحی کله سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی انجام شد. روش بررسی : این کارآزمایی بالینی دوسوکور روی 100 بیمار ASA,I-II تحت عمل کله‌سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه 50 نفری تقسیم شدند. به همه بیماران داروهای پره‌مدیکاسیون، اینداکشن و بیهوشی یکسان داده شد. به گروه اول متوکلوپرامید (10 mg/kg/bw) به همراه دگزامتازون (8 mg/kg/bw)و به گروه دوم اندانسترون(4 mg/kg/bw)با دگزامتازون(8 mg/kg/bw)داخل وریدی 5 دقیقه قبل ازاتمام عمل جراحی تزریق گردید و تا 4 ساعت بعد از عمل شیوع تهوع و استفراغ در هر دو گروه ثبت شد. یافته‌ها :بروز تهوع در گروه اول و دوم به ترتیب در 19 نفر (38 درصد) و 14 نفر (28 درصد) و میزان بروز استفراغ در گروه‌های اول و دوم به ترتیب در 15 نفر (30 درصد) و 8 نفر (16 درصد) تعیین شد و این مقادیر اختلاف آماری معنی‌داری نداشتند. نتیجه‌گیری : داروی اندانسترون همراه با دگزامتازون در مقایسه با داروی متوکلوپرامید همراه با دگزامتازون سبب کاهش غیرمعنی‌دار تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی کله‌سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی گردید.
واژه‌های کلیدی: متوکلوپرامید، اندانسترون، دگزامتازون، تهوع، استفراغ، کله سیستکتومی، لاپاراسکوپی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب بيهوشي و درد

Mortazavi Y, Nikbakhsh N, Alijanpour E, Rabiee O, Khalilpour A, Mortazavi S. Effect of metoclopramide and ondansetrone plus dexamethason on postoperative nausea and vomiting in cholecystectomy laparoscopic surgery. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (1) :9-13
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-1967-fa.html