زمینه و هدف: سازمانهای مردم نهاد (سمن) (Non-governmental organizations: NGOs) از دیرباز در حوزه سلامت فعال بوده و نقش کلیدی و به سزایی در آن داشتهاند؛ ولی این سازمانها در برای ارتقاء سلامت اجتماعی برای مردم کمتر شناخته شده هستند و زیاد مورد توجه برنامهریزان و مدیران نظام سلامت نیستند. این مطالعه به منظور تبیین چالشهای سازمانهای مردم نهاد برای ارتقاء سلامت اجتماعی انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه کیفی روی 15 نفر از مدیران و صاحب نظران علمی و اجرایی وزارت بهداشت، وزارت کشور، استانداری، دانشگاههای علوم پزشکی کشور و و سازمانهای مردم نهاد با روش نمونهگیری مبتنی بر هدف در سال 1400 انجام شد. دادهها با استفاده از راهنمای مصاحبه و به روش مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمعآوری شدند. سپس دادهها پس از ضبط و پیادهسازی، به روش تحلیل محتوا آنالیز شدند.
یافتهها: چالشهای سازمانهای مردم نهاد برای ارتقاء سلامت اجتماعی در شش عنوان اصلی چالشهای برنامهریزی، سازماندهی، عملکردی، سیاستی، اقتصادی و فرهنگی اجتماعی و 33 عنوان فرعی طبقهبندی گردید. اکثر مشارکت کنندگان بر نقش ضعیف سازمانهای مردم نهاد در ارتقاء سلامت اجتماعی تاکید داشتند و آن را ناشی از چالشهای برنامهریزی، سازماندهی، عملکردی، سیاستی، اقتصادی و فرهنگی اجتماعی دانستند.
نتیجهگیری: توانمندسازی سازمانهای مردم نهاد در ارتباط با داشتن برنامه راهبردی و عملیاتی و جذب منابع مالی از بخشهای مختلف دولتی، خصوصی و خیرین کمک شایانی به تقویت آنها برای پیشبرد برنامههای ارتقاء سلامت اجتماعی خواهد نمود.