زمینه و هدف: کراتین بهطور متداول در ورزشکاران مصرف شده و اثر مکانیسمهای مولکولی و عوارض جانبی آن کمتر شناخته شده است. افزایش بیش از حد آنزیمهای کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز بهعنوان نشانگر آسیب سلولی در نظر گرفته میشود. این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف مکمل کراتین بر میزان آنزیم کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز متعاقب یک جلسه انقباضهای شدید عضلانی در دختران ورزشکار انجام شد.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور 30 دختر دانشجوی ورزشکار از طریق تست 7 مرحلهای بروس برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفری مداخله (مصرف مکمل کراتین 0.3 g/kg/bw در 4 وعده بهمدت 7 روز) و کنترل (دارونما، پودر نشاسته) قرار گرفتند. نمونهگیری خون در شرایط قبل از مصرف مکمل و 24 ساعت پس از آزمون ورزشی Cunningham برای اندازهگیری لاکتاتدهیدروژناز (Lactate Dehydrogenase: LDH) و کراتینکیناز (Creatine Kinase: CK) انجام گردید.
یافتهها: مقادیر CK (323±63 IU/L) و LDH (119±13 IU/L) پسآزمون گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل (بهترتیب با مقادیر 328±44 IU/L و 122±14 IU/L) اختلاف آماری معنیداری نشان ندادند.
نتیجهگیری: مصرف یک دوره 7 روزه مکمل کراتین بر مقادیر لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز متعاقب متعاقب یک جلسه انقباضهای شدید عضلانی در دختران ورزشکار اثری ندارد.