ناصح ملکی راواسان، دکتر مالوریه هاید، دکتر عزت الدین جوادیان، دکتر محمدعلی عشاقی، دکتر جاوید صدرایی،
دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1389 )
زمینه و هدف : بیماری کالاآزار یکی از مهمترین بیماریهای عفونی در شمال غربی کشور میباشد. لیشمانیا اینفانتوم و لیشمانیا دنووانی هر دو متعلق به کمپلکس دنووانی و مسبب لیشمانیوز احشایی در کانونهای مختلف دنیا هستند. در این مطالعه از ژن سیستئین پروتئاز B (CPB) انگلهای لیشمانیای جدا شده از پشههای خاکی برای تعیین هویت و بررسی خصوصیات ملکولی انگل در سطح اسیدنوکلئیک و اسیدآمینه استفاده گردید.
روش بررسی : در این مطالعه آزمایشگاهی بخشی از ژن CPB انگلهای لیشمانیا به طول 741-702 جفت باز به کمک واکنشهای زنجیرهای پلیمراز تکثیر و تعیین توالی شدند. سپس خصوصیات ملکولی آنها از قبیل جایگاههای دارای پتانسیل گلیگوزیلاسیون، محلهای اتصال سلولهای B و T و تاثیر جهش در ساختار سه بعدی پروتئینهای حاصله به کمک نرمافزارهای بیوانفورماتیکی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها : از 3477 پشه خاکی بررسی شده، 7 نمونه با واکنش PCR ژن سیستئین پروتئازB مثبت شدند. همچنین بر اساس یافتههای این مطالعه در شمال غربی ایران هر دو عضو کمپلکس دنووانی یعنی L.donovani و L.infantum توسط پشههای خاکی فلبتوموس پرفیلیوی ترانسکوکازیکوس منتقل شدهاند. بررسی توالیهای DNA انگلها نشان داد که یک نوکلئوتید سیتوزین به توالی ژن CPBگونه دنووانی اضافه شده است که این امر باعث تغییر چهارچوب ترجمه به اسیدآمینه، ظهور یک کدون توقف(TGA) در هفت کدون پایینتر و توقف عملیات ترجمه شده است. در نتیجه یک زنجیره پپتیدی خیلی کوتاه به طول 76 اسیدآمینه ایجاد شده که بسیار کوتاهتر از زنجیره پپتیدی طبیعی به طول 234-247 اسیدآمینه در سایر استرینهای لیشمانیا دونووانی کمپلکس میباشد. بررسی توالیهای پروتئینی نشان داد که هیچکدام از سه جایگاه گلیگوزیلاسیون و اپیتوپهای سلولهای B و T در پروتئین کوتاه استرین لیشمانیا دنووانی ایران وجود ندارد.
نتیجهگیری : زنجیره پروتئینی حاصل شده از نمونههای دنووانی ایران کوتاهترین زنجیره پپتیدی این کمپلکس است که تا به حال در دنیا گزارش شده است. به نظر میرسد که کوتاه شدن زنجیره پپتیدی CPB میتواند در ارتباطات بین انگل- ناقل و نیز انگل - میزبان تاثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت ژن سیستئین پروتئاز B در برهمکنش انگل و سلولهای میزبان و نقش کلیدی آن در ایجاد عفونت و گسترش بیماری کالاآزار، لازم است تا مطالعات بیشتری در مورد انگل لیشمانیا دونوانی جدا شده و پروتئین کوتاه آن انجام شود تا اپیدمیولوژی و سیمای واقعی بیماری کالاآزار در ایران کامل شود.
کلید واژهها : کمپلکس دنووانی ، کالاآزار ، ژن سیستئین پروتئازB ، کنش متقابل انگل و میزبان ، ایران