زمینه و هدف: ترکیبات آلی حلقوی از جمله آلایندههای رایجی هستند که در خروجی تصفیهخانه فاضلاب بسیاری از صنایع در غلظتهای پایین تا صدها میلیگرم در لیتر مشاهده شدهاند. فنل به مقدار زیاد در صنایع مصرف داشته و از طریق پساب این صنایع وارد محیط زیست میشود. این مطالعه به منظور حذف فنل از محلولهای آبی با استفاده از پرسولفات فعال شده با آهن دوظرفیتی در حضور امواج فرابنفش انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی فتوکاتالیستی در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم ناپیوسته با استفاده از یک واحد راکتور با حجم 2.5 L مجهز به لامپ جیوهای کم فشار 55 واتی در طول موج 254 نانومترانجام شد. تاثیر پارامترهای بهرهبرداری نظیر pH محلول ( 3 تا 10)، غلظت پرسولفات (10 تا 75 میلیمول بر لیتر)، غلظت آهن (5 تا 30 میلیمول بر لیتر)، غلظت اولیه فنل (10 تا 100 میلیگرم بر لیتر) بر عملکرد فرایند مورد بررسی قرار گرفت. غلظت فنل با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 500 نانومتر اندازهگیری شد.
یافتهها: با افزایش pH محلول از 3 تا 10 حذف فنل کاهش یافت. بیشترین میزان حذف فنل در زمان 45 دقیقه در pH 3 برابر با 82 درصد بود. همچنین کارایی فرایند در حذف فنل به غلظت اولیه پرسولفات و آهن بستگی داشت. نتایج بیانگر آن بود که تجزیه فنل از معادلات درجه اول کاذب تبعیت نمود. در شرایط بهینه بهرهبرداری میزان کاهش TOC در زمان 45 دقیقه 61 درصد تعیین شد.
نتیجهگیری: فرایند توام پرسولفات / آهن دوظرفیتی / اشعه فرابنفش توانایی حذف مقادیر مختلف فنل را دارا است. لذا امکان استفاده از این فرایند در حذف فنل به تنهایی یا به عنوان پیش تصفیه در تصفیه فاضلاب صنایع وجود دارد.