تعیین آلودگی به کلستریدیم بوتولینوم در دوگونه از ماهیان فرآوری شده و فرآوری نشده
|
حمیدرضا توکلی1 ، عباسعلی ایمانی فولادی 2 |
1- دکتری تخصصی میکروب شناسی ، دانشیار ، گروه تغذیه مرکز تحقیقات بهداشتی ، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) 2- دکتری تخصصی میکروبشناسی ، استادیار ، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی کاربردی ، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) ، imanifouladi.a@gmail.com |
|
چکیده: (16743 مشاهده) |
زمینه و هدف : کلستریدیوم بوتولینوم به عنوان یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی شناخته شده است. اسپور باکتری بهطور گستردهای در خاک، رسوبات دریاها، محیطهای آبی و آبزیان پراکنده است. این مطالعه به منظور تعیین آلودگی به کلستریدیم بوتولینوم در دو گونه از ماهیان فرآوری شده و فرآوری نشده انجام گردید.
روش بررسی : این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی روی 146 نمونه ماهی فرآوری شده و نشده از دو گونه کفال طلایی و آزادماهی دریای خزر از صیدگاه شهید چمران دریاچه خزر در استان گیلان طی سال 1387 انجام شد. تعداد 45نمونه فرآوری شده و 28 نمونه فرآوری نشده ماهی کفال طلایی (Liza auratus) و نیز تعداد 39 نمونه فرآوری شده و 34 نمونه فرآوری نشده آزاد ماهی (Salmo Trutta caspius) مطالعه شدند. نمونهها با روشهای استاندارد ارائه شده (2001 APHA و 2003 FDA) از نظر آلودگی به کلستریدیوم بوتولینوم مورد آزمایش قرار گرفتند. سپس با استفاده از آنتیتوکسینهای مونووالان استاندارد، تعیین تیپ گردیدند. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS-13 و آزمون کایاسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها : در 16 نمونه (10.95%) آلودگی به سم کلستریدیوم بوتولینوم مورد تأیید قرار گرفت. میزان آلودگی ماهیان فرآوری شده حدود 1.8 برابر ماهیان فرآوری نشده تعیین گردید. بهطوری که از مجموع 84 نمونه ماهی فرآوری شده در 11 نمونه (13.09%) و از مجموع 62 نمونه ماهی فرآوری نشده در 5 نمونه (7.57%) وجود توکسین بوتولینوم ثابت گردید. همچنین تیپ E به عنوان شایعترین تیپ توکسین شناخته شد. بهطوری که از 11 نمونه مثبت ماهیان فرآوری شده 6 مورد (54.5%) و از 5 نمونه مثبت ماهیان فرآوری نشده 2 مورد (40%) را به خود اختصاص داد و پس از آن تیپهای A و B قرار گرفتند. میزان آلودگی ماهی کفال طلایی در هر دو نوع فرآوری شده و نشده بیش از آلودگی آزاد ماهی بود؛ ولی این اختلاف از نظر آماری معنیدار نبود.
نتیجهگیری : نتایج این مطالعه نشاندهنده آلودگی انواع ماهیان به تیپهای مختلف کلستریدیوم بوتولینوم بهویژه تیپE میباشد. باتوجه به آلودگی بیشتر ماهیان فرآوری شده به این باکتری، مصرف این فرآورده در طبخ به صورت نیمپز و شکمپر میتواند به بروز مسمومیت غذایی منجر گردد.
|
|
واژههای کلیدی: فرآوری، کلستریدیوم بوتولینوم، ماهی |
|
متن کامل [PDF 270 kb]
[English Abstract]
(13479 دریافت)
| | چکیده (HTML) (608 مشاهده)
|
نوع مطالعه: تحقيقي |
موضوع مقاله:
میکروب شناسی
|
|
|
|
|
ارسال پیام به نویسنده مسئول |
|