محمدرضا غفاری* 1، هرمز ایرملو2 ، علی تقی زادیه3
1- فوق تخصص ریه و مراقبت‌های ویژه ، استادیار گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، مرکز تحقیقات سل و بیماری‌های ریه ، mohammadrezaghaffary@gmail.com
2- متخصص مغز اعصاب ، دانشیار مرکز تحقیقات اعصاب ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- فوق تخصص ریه و مراقبت‌های ویژه ، استادیار گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، مرکز تحقیقات سل و بیماری‌های ریه

زمینه و هدف : میوپاتی دیافراگم ناشی از بیماری‌های کریتیکال در بیماران تحت ونتیلاسیون مکانیکی از علل اصلی ضعف، موربیدیتی و تهویه مکانیکی طولانی مدت می‌باشد. برآورد زمان شروع این تغییرات به‌عنوان معیار مهم در پیش‌آگهی بیماران کریتیکال تحت ونتیلاسیون مکانیکی، ضروری است. مطالعات الکترودیاگنوستیک دیافراگم و عصب فرنیک به عنوان عناصر مهم دخیل در تنفس، نسبت به سایر روش‌های ارزیابی کننده سیستم تنفسی از اهمیت خاصی برخوردار می‌باشند. لذا این مطالعه به منظور برآورد متوسط زمان شروع تغییرات میوپاتیک عضله دیافراگم در بیماران تحت ونتیلاسیون مکانیکی با استفاده از روش الکترودیاگنوستیک انجام گردید.

روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی 56 بیمار تحت ونتیلاسیون مکانیکی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان امام خمینی (ره) تبریز طی سال‌های‌ 86-1384 انجام شد. بیماران در روز چهارم و سپس در فواصل هر چهار روز تحت الکترومیوگرافی عضله دیافراگم و تعیین سرعت انتقال عصب (NCV) فرنیک قرار گرفتند.

یافته‌ها : الکترومیوگرافی و NCV در روز چهارم و هشتم روی 56 بیمار انجام شد که شواهدی به نفع درگیری دیافراگم نداشتند. در ادامه 24بیمار روز دوازدهم الکترومیوگرافی شدند که در 3بیمار میوپاتی خفیف گزارش شد. از 18 بیماری که در روز شانزدهم تحت الکترومیوگرافی قرار گرفتند؛ در 5 بیمار شواهد میوپاتی دیافراگم مشاهده شد. در 10 بیماری که در روز بیستم بررسی شدند؛ در همگی موارد میوپاتی خفیف تا متوسط گزارش گردید.

نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که حداقل زمان لازم برای ایجاد ضعف دیافراگم در بیماران کریتیکال تحت ونتیلاسیون مکانیکی با علل متعدد در بخش مراقبت‌های ویژه 12 روز می‌باشد و با افزایش زمان میزان بروز تغییرات الکتروفیزیولوژیک افزایش می‌یابد.

واژه‌های کلیدی: نورومیوپاتی، دیافراگم، الکترومیوگرافی، ونتیلاسیون مکانیکی، سرعت انتقال عصب
متن کامل [PDF 215 kb] [English Abstract]   (14694 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (712 مشاهده)
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب بيهوشي و درد
* نشانی نویسنده مسئول: تبریز ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، مرکز تحقیقات سل و بیماری‌های ریه ، تلفن 3364901 – 0411 ، نمابر 3352073