صادق محمدی ازنی1 ، یاور راثی* 2، محمدعلی عشاقی3 ، محمدرضا یعقوبی ارشادی4 ، مهدی محبعلی5 ، محمدرضا عبایی6 ، فاطمه محترمی6 ، زینب نوکنده7 ، سینا رفیع زاده8 ، قربان محمد خجمی9
1- کارشناس ارشد حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین ، مرکز بهداشت شهرستان دامغان ، دانشگاه علوم پزشکی سمنان
2- استاد گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، rassiy@sina.tums.ac.ir
3- دانشیار گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- استاد گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- استاد گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- مربی گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
7- کارشناس میکروب‌شناسی ، مرکز بهداشت شهرستان دامغان ، دانشگاه علوم پزشکی سمنان
8- کارشناس اداره سوانح و حوادث، وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی
9- کاردان آزمایشگاه ، مرکز بهداشت شهرستان دامغان ، دانشگاه علوم پزشکی سمنان

زمینه و هدف : بیماری لیشمانیوز جلدی از بیماری‌های بومی کشور بوده که به دو صورت شهری و روستایی در نیمی از استان‌های کشور به عنوان مشکل بهداشتی مطرح است. شناسایی گونه انگل و نوع بیماری اهمیت زیادی برای درمان بیماران و نیز کنترل بیماری دارد. معمولی‌ترین روش تشخیص، تهیه نمونه از زخم و بررسی میکروسکوپیک آن است؛ اما با این روش تعیین گونه انگل امکان‌پذیر نیست و استفاده از روش‌های بیوشیمیایی و مولکولی ضرورت دارد. این مطالعه به منظور تعیین گونه انگل عامل بیماری لیشمانیوز جلدی به روش Nested PCR در شهرستان دامغان انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی 67 بیمار مبتلا ضایعات پوستی مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکز بهداشت شهرستان دامغان در سال 1387 انجام شد. اطلاعات مربوط به افراد در فرم اطلاعاتی ثبت و سپس مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. DNA از لام‌های بیماران استخراج شد و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی kinetoplast DNA به روش Nested PCR ارزیابی گردید.

یافته‌ها : وجود انگل لیشمانیا در 57 بیمار با مشاهده میکروسکوپی محرز گردید. 10بیمار دیگر به سایر بیماری‌های پوستی مبتلا بودند. نتایج PCR نشان داد که انگل موجود در زخم‌های 57 بیمار، از نوع لیشمانیا ماژور بوده و 10 لام دیگر نیز از نظر وجود انگل لیشمانیا منفی گزارش گردید. 54درصد بیماران مذکر و 46درصد مونث بودند. 72درصد بیماران در مناطق روستایی سکونت داشتند. بیشترین فراوانی در گروه سنی بیش از 25 سال به میزان 50.9% مشاهده شد. بیشترین فراوانی زخم‌ها در دست‌ها (44.7%) مشاهده گردید. 47.4% بیماران یک زخم و 52.6% دو زخم یا بیشتر داشتند. بیشترین میزان شیوع بیماری در مهر ماه (31.6%) تعیین شد.

نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که بیماری لیشمانیوز جلدی از نوع مرطوب در این منطقه شایع است و روش Nested PCR برای تعیین گونه انگل لیشمانیا، روشی حساس و دقیق می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: بیماری لیشمانیوز جلدی، انگل لیشمانیا، Nested PCR، دامغان
متن کامل [PDF 291 kb] [English Abstract]   (15521 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (723 مشاهده)
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: انگل‌شناسي
* نشانی نویسنده مسئول: تهران ، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، دانشکده بهداشت ، گروه حشره شناسی پزشکی ومبارزه با ناقلین ، تلفن و نمابر 88951393-021