:: دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1385 ) ::
اپیدمیولوژی پرفشاری خون در جامعه شهری استان گلستان
علی اکبر عبداللهی* 1، حمیدرضا بذرافشان ، عارف صالحی ، ناصر بهنام پور ، سیدعابدین حسینی ، حسین رحمانی انارکی ، خدیجه یزدی ، اکرم ثناگو
چکیده:   (21977 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه فشارخون یکی از مهم ترین مشکلات سلامتی در کشورهای جهان و یکی از عوامل خطرساز بیماری های قلبی– عروقی به شمار می رود. با توجه به فقدان مطالعات انجام شده، مطالعه حاضر به عنوان تعیین اپیدمیولوژی و پرفشاری خون در جامعه شهری استان گلستان انجام گردید.روش بررسی: این مطالعه توصیفی، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای روی 5000 نفر از جمعیت جامعه شهری استان گلستان که در محدوده سنی 17 تا 70 سال بودند، بر اساس میزان شیوع، مطالعات قبلی و فرمول های آماری، در نیمه دوم سال 1383 و نیمه اول سال 1384 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و استفاده از دستگاه فشارسنج الکترونی بود. فشارخون به وسیله افراد آموزش دیده به طور تصادفی در زمان صبح و عصر اندازه گیری شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آمار توصیفی گزارش گردید.یافته ها: نمونه ها 2500 نفر (50 درصد) مرد و 2500 نفر (50 درصد) زن با قومیت های ترکمن (4.6 درصد)، سیستانی (18.9 درصد) و فارس (76.4 درصد) در محدوده سنی 17 تا 70 سال بودند. این مطالعه با توجه به معیار JNC-5 نشان داد که از کل افراد جامعه 46.4 درصد از نمونه ها فشارخون طبیعی، 22.6 درصد فشارخون بالای طبیعی، 21.4 درصد فشارخون خفیف، 7.4 درصد فشارخون متوسط و 2.2 درصد فشارخون شدید داشتند.نتیجه گیری: میزان شیوع پرفشاری خون در مجموع در جامعه شهری استان گلستان 31 درصد می باشد که این میزان از گزارش های سایر شهرهای ایران و جهان کمی بیشتر است که توصیه می شود در برنامه ریزی های بهداشتی و درمانی مد نظر قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: پرفشاری خون، پرفشاری خون سیستولیک، پرفشاری خون دیاستولیک
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، ابتدای جاده شصتکلا، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشکده پرستاری و مامایی بویه گرگان ، abdollahy64@yahoo.com

Abdollahy AA, Bazrafshan HR, Salehi A, Behnampour N, Hosayni SA, Rahmany H, et al . Epidemiology of hypertension among urban population in Golestan province in north of Iran . J Gorgan Univ Med Sci 2006; 8 (4) :37-41

عبداللهی علی اکبر، بذرافشان حمیدرضا، صالحی عارف، بهنام پور ناصر، حسینی سیدعابدین، رحمانی انارکی حسین، و همکاران.. اپیدمیولوژی پرفشاری خون در جامعه شهری استان گلستان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1385; 8 (4) :37-41