i10-index20673

سال ۱۴۰۳ مبارک

:: دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) ::
سیمین جهانی 1، نسرین الهی2 ، اشکان شاهین زاده3 ، اشرف السادات حکیم2 ، سیدمحمود لطیفی4
1- عضو هیأت علمی گروه پرستاری ، دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور ، jahanisimin@yahoo.com
2- عضو هیأت علمی گروه پرستاری ، دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
3- کارشناس ارشد پرستاری ، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
4- عضو هیأت علمی گروه اپیدمیولوژی ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
زمینه و هدف : علی‌رغم اجرای استراتژی درمان کوتاه مدت تحت نظارت مستقیم (DOTs) هنوز سل یکی از ده علل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه است. عدم پذیرش درمان سل، رژیم‌های درمانی نامناسب، ضعف اجرایی و مدیریتی برنامه‌های کنترل سل باعث افزایش بروز آن شده است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط کیفیت پیروی از دستورات دارویی با سطح آگاهی و نگرش بیماران مبتلا به سل در شهر اهواز انجام گردید. روش بررسی : این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 167 بیمار بالای 12 سال مبتلا به سل تحت درمان در مراکز بهداشت شهر اهواز؛ طی مهر ماه لغایت بهمن ماه سال 1387 انجام شد. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه، مشاهده، آزمایش خلط و آزمایش ادراری پوتس کوزارت استفاده شد. روایی پرسشنامه به وسیله روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش انسجام درونی ابزار و ضریب آلفاکرونباخ 0.81 صورت گرفت. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون کای‌اسکوئر استفاده شد. یافته‌ها : نتایج نشان داد که 52.7% بیماران پیروی کامل، 35.3% پیروی نسبی و 12% پیروی ضعیف از رژیم دارویی داشتند. ارتباط بین کیفیت پیروی از دستورات دارویی با سطح آگاهی و نگرش بیماران ارتباط آماری معنی‌داری داشت (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که تنها نیمی از بیماران پیروی کامل از دستورات دارویی داشتند. آگاهی و نگرش بیماران در کیفیت پیروی از دستورات دارویی مؤثر بود. گنجاندن برنامه آموزشی مدون و مداوم در پروتکل درمانی بیماران ضروری می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سل، DOTs، آگاهی، نگرش
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: نظام سلامت

Jahani S (MSc), Elahi N (MSc), Shahinzade A (MSc), Hakim A (MSc), Latifi SM (MSc). Relation of knowledge and attitude with control of medication in tuberculosis patients in Ahvaz-Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2010; 12 (4) :80-84

جهانی سیمین، الهی نسرین، شاهین زاده اشکان، حکیم اشرف السادات، لطیفی سیدمحمود. ارتباط کیفیت پیروی از دستورات دارویی با سطح آگاهی و نگرش بیماران مبتلا به سل در شهر اهواز. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1389; 12 (4) :80-84