:: دوره 12، شماره 3 - ( پاييز 1389 ) ::
کتایون جلالی آریا* 1، فاطمه ناهیدی2 ، صدیقه امیر علی اکبری2 ، سید حمید علوی مجد3
1- کارشناس ارشد مامایی ، عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، jalaliaria@yahoo.com
2- کارشناس ارشد مامایی ، عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- دکترای آمار ، استادیار گروه آمار ، دانشکده پیراپزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
زمینه و هدف : نوجوانی دوره پرتلاطمی است که تغییرات جسمانی، جنسی و روانی زیادی را در بردارد .لذا محققین معتقدند که نوجوانان در دوران بلوغ باید از آگاهی‌های لازم این دوره بحرانی مطلع گردند؛ زیرا ناآگاهی و بی‌اطلاعی آنان امکان بروز انحرافات و لغزش‌های جنسی را بیشتر می‌کند. این مطالعه به منظور تعیین زمان و روش مناسب آموزش بهداشت باروری به دختران از دیدگاه والدین و معلمان شهر گرگان انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی 400 والد (200 زوج) و 50 معلم دانش‌آموزان دبیرستان‌های دخترانه شهرگرگان طی سال 1382 به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه مشتمل بر دو بخش خصوصیات دموگرافیک و نظرسنجی که خود شامل سه مبحث لقاح و حاملگی، تنظیم خانواده و ایدز و بیماری‌های مقاربتی بود؛ داده‌ها جمع‌آوری شدند. برای تعیین فراوانی و درصد داده‌ها از آمار توصیفی با استفاده از نرم‌افزار SPSS-9 استفاده شد. یافته‌ها : 43.5% از مادران و 38.5% پدران بهترین زمان آموزش لقاح و حاملگی را هنگام ازدواج و 46درصد از معلمان بهترین زمان را سال سوم و پیش‌دانشگاهی ذکر کردند. 55 درصد والدین و 56 درصد معلمان زمان مناسب برای آموزش تنظیم خانواده را هنگام ازدواج مناسب دانستند. 32 درصد معلمان بهترین زمان را برای آموزش ایدز و بیماری‌های مقاربتی سال سوم دبیرستان و دوره پیش‌دانشگاهی ذکر نمودند. همچنین 30.7% پدران و 38درصد معلمان، سال اول و دوم دبیرستان را زمان مناسب برای آموزش عنوان نمودند. 45 درصد مادران و 44 درصد معلمان مناسب‌ترین روش آموزش را مراجعه نوجوان به مامای حاضر در مدرسه بیان کردند. نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که بیشتر والدین و معلمان با آموزش بهداشت باروری در دوران دبیرستان و هنگام ازدواج موافق بوده و مناسب‌ترین روش اطلاع‌رسانی را تدریس در مدرسه و حضور ماما در مدارس به عنوان مشاور ذکر کردند.
واژه‌های کلیدی: دختران، آموزش بهداشت باروری، نوجوان، والدین، معلم، گرگان
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: تنظيم خانواده و بهداشت باروري
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان ، کیلومتر 2 جاده گرگان به ساری ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان (بنیاد فلسفی) ، دانشکده پرستاری و مامایی ، تلفن : 4426900 (0171) ، نمابر : 4425171

Jalali Aria K (MSc), Nahidi F (MSc), Amir Ali Akbari S (MSc), Alavi Majd H (PhD). Parents and teachers' view on appropriate time and method for female reproductive health education. J Gorgan Univ Med Sci 2010; 12 (3) :84-90