:: دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1389 ) ::
فرشید علاءالدینی ، حمیرا خدام* 1، سیدمحمدرضا کاظمی بجستانی ، فرزانه کوشان ، آرش اعتمادی ، عباسعلی کشتکار
چکیده:   (20633 مشاهده)

زمینه و هدف : کیفیت مقالات پزشکی در ارتقای دانش پزشکی موثر است. این مطالعه به منظور تعیین کیفیت مقالات منتشر شده مجلات مصوب کمیسیون نشریات وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه توصیفی مقطعی روی 690 مقاله منتشر شده بین سال‌های 84-1362 در مجلات علمی پژوهشی کشور که به‌صورت تصادفی و براساس اطلاعات موجود در وب سایت ایران مدکس از بین همه مقالات علوم پزشکی انتخاب شده بودند؛ در سال 1386 انجام شد.

یافته‌ها : 52% درصد مقالات از نوع توصیفی ، 21.2% مداخله‌ای و  5.8%از نوع تحلیلی بود. در سال‌های اخیر تعداد مقالات تحلیلی و مداخله‌ای به طور معنی‌داری نسبت به سایر مقالات افزایش یافته بود (P<0.05). از بین مقالات بررسی شده؛ نوع مطالعه هیچ مقاله‌ای کیفی نبود. درصد مقالات پژوهشی، گزارش مورد و مروری به ترتیب 44.9%، 36.9% و 14.1% بود. در سال‌های اخیر میزان مقالات پژوهشی در مقایسه با مقالات گزارش مورد و مروری به‌طور معنی‌داری افزایش یافته بود (P<0.05). در 80% از مقالات حداقل یک تست آماری به کار رفته بود. بیشتر مقالات (60%) بالینی و متن 82% از مقالات به زبان فارسی بود.

نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان‌دهنده روند روبه‌رشد شاخص‌های مربوط به کیفیت مقالات چاپ شده می‌باشد. احتمالاً تغییر در سیاست‌های وزارت بهداشت و درمان در خصوص نحوه ارزشیابی معاونت‌های پژوهشی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، برگزاری کارگاه‌های روش‌تحقیق و مقاله‌نویسی، نحوه امتیاز‌دهی به مجلات مصوب کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور و قوانین ارتقاء اعضای هیأت علمی سبب بهبود شاخص‌های کیفی مقالات شده است.

واژه‌های کلیدی: کیفیت مقالات پزشکی، مقاله پژوهشی، مقاله گزارش مورد، مقاله مروری
متن کامل [PDF 198 kb] [English Abstract]   (14451 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (694 مشاهده)
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: نظام سلامت
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان ، کیلومتر 2 جاده گرگان به ساری ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان (بنیاد فلسفی) ، دانشکده پرستاری مامایی بویه ، تلفن : 4430351 (0171) ، نمابر : 4425171 ، homeira_khoddam@yahoo.com