i10-index20773
سنجش تغییرات سرمی لامینین در بیماران هپاتیت مزمن حین درمان
هادی پارسیان ، محمد نوری 1، محمدحسین صومی ، علی رحیمی پور ، دردی قوجق ، رسول استخری ، مهرداد کاشی فرد ، کریم آقچه لی ، گلنار مجیدی
چکیده:   (20059 مشاهده)

زمینه و هدف : در سال‌های اخیر یافتن روش‌های غیرتهاجمی به منظور جایگزینی برای روش تهاجمی بیوپسی کبد مورد توجه قرار گرفته است. سطوح افزایش یافته گلیکوپروتئین لامینین در برخی بیماری‌های کبدی همراه با فیبروز گزارش شده است. لذا این مطالعه به منظور یافتن cut off point لامینین برای پیش‌بینی وجود فیبروز، مشخص کردن ارزش تشخیصی و بررسی اثرات درمان روی سطح سرمی آن در بیماران هپاتیت مزمن انجام شد.

روش بررسی : در این مطالعه مورد شاهدی سطح سرمی لامینین در 62 بیمار هپاتیت مزمن مراجعه کننده به مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تبریز طی سال‌های 87-1386 قبل از درمان و در فواصل زمانی دو ، چهار و شش ماه پس از شروع درمان و 20 فرد سالم توسط ELISA سنجیده شد و با نتایج حاصل از بیوپسی بیماران مقایسه گردید.

یافته‌ها : میانگین غلظت سرمی لامینین در بیماران (20.9±91.9 نانوگرم بر میلی‌لیتر) نسبت به گروه کنترل (10.2±46.2 نانوگرم بر میلی‌لیتر) بالاتر بود (P<0.05). سطح سرمی لامینین در تمام مراحل فیبروز کبدی به طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (P<0.05). انتخاب سطح سرمی 52ng/ml برای لامینین، در تمایز وجود داشتن یا نداشتن فیبروز در بیماران نسبت به گروه کنترل، حساسیت (96.8%) و ویژگی (80%) خوبی را نشان داد. شش‌ماه پس از شروع درمان کاهشی در سطح سرمی لامینین مشاهده گردید؛ اما همچنان سطح سرمی لامینین نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (P<0.05).

نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان‌دهنده وجود همبستگی مثبت بین سطح سرمی لامینین و شدت فیبروز بود. لذا از سنجش سطح سرمی لامینین به عنوان شاخصی غیرتهاجمی برای بررسی وجود فیبروز می‌توان استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: هپاتیت مزمن، فیبروز کبدی، لامینین، درمان
متن کامل [PDF 287 kb] [English Abstract]   (14285 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (584 مشاهده)
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب داخلي

Parsian H (PhD), Nouri M (PhD), Somi MH (PhD), Rahimipour A (PhD), Qujeq D (PhD), Estakhri R (PhD), et al . Measurement of serum laminin level during the treatment of chronic hepatitis. J Gorgan Univ Med Sci 2010; 12 (1) :48-55