i10-index20673
:: دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 1378 ) ::
علیرضا خوش بین خوش نظر 1، حسین مزدارانی
در این تحقیق حساسیت آزمون میکرونوکلئوس برای مانیتورینگ آثار کلاستوژنیک نوترون های سریع در دزهای پایین مورد بررسی قرار گرفت. موش های سوری نر با سن 12 هفته تحت تابش نوترون های سریع صادره از منبع آمرسیوم-برلیوم قرار گرفتند. دزهای دریافتی، 1.5، 2.25، 3.375، 5.06 سانتی گری بود. در زمان های 24، 48 و 72 ساعت پس از تابش دهی، موش ها به روش Cervical dislocation کشته شده و استخوان ران آنها خارج گردید. با استفاده از سرم جنینی گوساله، مغز استخوانشان خارج و سوسپانسیون سلولی تهیه شده، به روش مای گرانوالد گیمسا رنگ آمیزی شد و مورد تحلیل میکروسکوپی قرار گرفت. برای هر نمونه، 2000 سلول پلی کروماتیک اریتروسیت (PCE) و به همین میزان، سلول نوروکروماتیک اریتروسیت (NCE) شمارش شدند و فراوانی میکرونوکلئی در سلول های PCE محاسبه شد. در این بررسی مشاهده شد با افزایش دز تابشی، میزان سلول های PCE واجد میکرونوکلئوس افزایش یافته است. در زمان 24 ساعت با افزایش دز تابشی اختلاف معنی داری بین گروه ها از لحاظ بسامد در MNPCE بوجود آمد (P=0.0003) بطوری که بسامد MNPCE دز 5.06 سانتی گری با گروه شاهد و گروه 1.5 سانتی گری دارای اختلاف معنی داری بود (P=0.05). نتیجه اصلی از این تحقیق گرفته شد آن بود که آزمون میکرونوکلئوس روشی کم هزینه و حساس برای مانیتورینگ آثار کلاستوژنیک پرتوهای LET بالا در دزهای پایین می باشد.
واژه‌های کلیدی: میکرونوکلئوس، آثار کلاستوژنیک، نوترون سریع
متن کامل [PDF 940 kb]   (14837 دریافت)

Khoshbin AR (MSc), Mozdarani H (PhD). Micronucleus assay: A method for monitoring chromosomal aberration induced by fast Neutrons . J Gorgan Univ Med Sci 1999; 1 (2) :37-42

خوش بین خوش نظر علیرضا، مزدارانی حسین. آزمون میکرونوکلئوس: روشی برای مانیتورینگ شکست های کروموزومی ناشی از تابش نوترون های سریع . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1378; 1 (2) :37-42