طاهره نظری* 1، صدیقه احمدیان ، محمود حاجی احمدی
زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) از اختلالات شایع آندوکرین در سنین باروری می باشد که برخی از مطالعات نشان دهنده همراهی این بیماری با هایپرلیپیدمی و هایپرتانسیون است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه عوامل خطر قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و افراد سالم انجام گردید.روش بررسی: این مطالعه مورد- شاهدی روی 60 زن نازای مبتلا که شواهد بالینی و سونوگرافی سندرم تخمدان پلی کیستیک را داشتند و 60 نازای غیرمبتلا به PCOS انجام شد. تمامی نمونه ها از نظر ویژگی های فردی شامل سن، BMI، دور کمر، دور باسن، نوع نازایی و مدت نازایی و فشار خون بررسی شدند و آزمایش های لازم شامل اندازه گیری تری گلیسرید، کلسترول، LDL، HDL، سطح انسولین، FBS و فشار خون سیتولیک و دیاستولیک انجام گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.یافته ها: سطح تری گلیسرید، کلسترول، LDL، BMI بیماران PCOS به طور معنی داری بالاتر از زنان طبیعی بود (P<0.05) و سطح LDL کاهش مشخصی در بیماران مبتلا به PCOS داشت (P<0.05). همچنین فشار خون سیستولی و دیاستولی نیز در بیماران بالاتر از افراد گروه کنترل بود (P<0.05).نتیجه گیری: زنان مبتلا به PCOS در مقایسه با افراد سالم در خطر بالاتری از بیماران قلبی- عروقی قرار دارند.
واژه‌های کلیدی: سندرم تخمدان پلی کیستیک، عوامل خطر قلبی عروقی، هایپرلیپیدمی
* نشانی نویسنده مسئول: بابل، بعد از پل محمدحسن خان ترک محله، بیمارستان فاطمه زهرا (س) تلفن : 2-2274881-0111 ، nazaritahere@yahoo.com

T.Nazari (MD), S.Ahmadian (MD), M.Haji-ahmadi (PhD). The comparision of insulin level and some cardiovascular risk factors in patients with polycystic ovary syndrome and healthy subjects women. J Gorgan Univ Med Sci 2006; 8 (1) :11-16

نظری طاهره، احمدیان صدیقه، حاجی احمدی محمود. مقایسه سطح انسولین و برخی عوامل خطر قلبی- عروقی در بیماران با سندرم تخمدان پلی کیستیک با افراد سالم. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1385; 8 (1) :11-16