ارتباط سطح سرمی لپتین و ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر
شهریار سمنانی ، غلامرضا روشندل* 1، عباسعلی کشتکار ، لیلی نجفی ، تقی امیریانی ، مهران فرج اللهی ، عبدالوهاب مرادی ، حمیدرضا جوشقانی ، امیرحسین نوحی ، نفیسه عبدالهی

زمینه و هدف : استرس یکی از عوامل مهم در ایجاد سندرم روده تحریکپذیر میباشد. مطالعات مختلف ارتباط بین سطح سرمی لپتین و استرس را نشان دادهاند. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین سطح سرمی لپتین و ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر انجام شد.

روش بررسی: در این مطالعه مورد - شاهدی 80 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر و80 فرد سالم بررسی شدند. برای همه بیماران پرسشنامهای شامل اطلاعات دموگرافیک، سابقه پزشکی و پرسشنامه ارزیابی استرس تکمیل شد. سطح سرمی لپتین به روش ELIZA اندازهگیری و از آزمونهای آماری  Chi-square، student t-test، pearson correlation ، logistic regressionبه منظور بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شد.

یافته‌ها : میزان استرس در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر به طور معناداری بالاتر از افراد سالم بود (p<0.05) از طرف دیگر سطح سرمی لپتین به طور معناداری در این گروه پائین‌تر از گروه کنترل بود(p<0.05). آنالیز چندمتغیره لجستیک رگرسیون نشان داد که حتی با در نظرگرفتن اثر متغیرهایی مثل میزان استرس و شاخص توده بدن، میزان لپتین سرم در گروه مورد بهطور معنیداری کمتر از گروه شاهد است (Odd Ratio=0.9 , 95% CI 0.85-0.94).

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که بین لپتین سرم و ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر ارتباط وجود دارد. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که سطح سرمی لپتین در افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر پائین میباشد و این یافته مستقل از سایر عوامل مخدوش کننده از جمله استرس، شاخص توده بدنی میباشد.

واژه‌های کلیدی: سندرم روده تحریک‌پذیر، لپتین، استرس، شاخص توده بدنی
متن کامل [PDF 236 kb] [English Abstract]   (13782 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (707 مشاهده)
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : گرگان ، خیابان 5 آذر ، آذر چهارم ، پلی کلینیک شهید نبوی ، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان ، تلفن : 2240835 (0171) ، نمابر : 2269210 ، roshandel_md@yahoo.com

Shahryar Semnani (MD), Gholamreza Roshandel (MD), Abbasali Keshtkar(PhD), Laily Najafi (MD), Taghi Amiriani (MD), Mehran Farajollahi (MD), et al . Relationship of serum leptin level with irritable bowel syndrome. J Gorgan Univ Med Sci 2009; 11 (1) :26-32