:: دوره 10، شماره 3 - ( پاييز 1387 ) ::
اثر سولفات روی بر اسهال حاد شیرخواران 24-4 ماهه
ناهید قطبی* 1، صباح حسنی ، ابراهیم قادری
زمینه و هدف : روی یکی از ریزمغذی‌هاست که در سلامتی انسان به‌ویژه کودکان بسیار موثر است. کمبود روی نقش کلیدی در اسهال کودکان ایفا کرده و تجویز روی مکمل می‌تواند در بهبود و یا پیشگیری اسهال موثر باشد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سولفات روی بر اسهال حاد شیرخواران 4 الی 24 ماهه انجام گردید. روش بررسی: این کارآزمائی بالینی دوسوکور روی 83 کودک 24-4 ماهه مبتلا به اسهال حاد بستری در بخش کودکان بیمارستان بعثت سنندج در سال 1385 انجام گردید. کودکان با اسهال کمتر از 3 روز، عدم مصرف داروی ضداسهال یا آنتی‌بیوتیک و عدم ابتلا به بیماری سیستمیک و سوء تغذیه وارد مطالعه شدند. حجم نمونه برابر با 40 کودک در هر گروه و نمونه‌گیری به روش تصادفی بلوک‌بندی (4تائی) انجام شد. به کودکان گروه مداخله محلول سولفات روی به میزان mg/kg/day 9 به مدت 10 روز تجویز شد. در گروه کنترل (آب مقطر) به عنوان پلاسبو داده شد. داده‌های جمع‌آوری شده، بعد از ورود به نرم‌افزار SPSS-13 به وسیله آزمون‌های آماری t-test و من‌ویتنی تحلیل گردید. یافته‌ها : دفعات اسهال در مدت 10 روز پیگیری، در دو گروه مداخله و کنترل به‌جز در روز هفتم تفاوتی نداشت. دوره اسهال در گروه مداخله 15/3±72/5 روز و در گروه کنترل 58/2±32/5 روز بود و از نظر آماری با همدیگر تفاوتی نداشتند. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که مصرف سولفات روی تاثیری در اسهال حاد شیرخواران ندارد.
واژه‌های کلیدی: روی، اسهال، کودکان
متن کامل [PDF 204 kb] [English Abstract]   (19428 دریافت)
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : سنندج ، بیمارستان بعثت ، بخش کودکان ، تلفن : 6664654 (0871) ، نمابر : 6664654 ، ghotbinahid@yahoo.com

Nahid Ghotbi (MD), Sabbah Hasani (MD), Ebrahim Ghaderi (MSc). The effect of Zinc supplementation in acute diarrhea among 4-24 months old children. J Gorgan Univ Med Sci 2008; 10 (3) :27-31