:: دوره 7، شماره 2 - ( پاييز و زمستان 1384 ) ::
ارزش آسپیراسیون سوزنی تیرویید در افتراق نئوپلاسم های فولیکولر تیرویید
رامین آذرهوش* 1، حمیدرضا بذرافشان ، وحیده کاظمی نژاد ، فرهاد نادعلی ، سیامک رجایی
چکیده:   (22072 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری های ندولی تیرویید، یک مشکل شایع بالینی است و از آنجایی که نمی توان با بررسی سیتولوژیک، ضایعات فولیکولر خوش خیم و بدخیم را از یکدیگر افتراق داد، ارزیابی میزان خطر بدخیمی در ندول های تیروییدی که در FNA به عنوان نئوپلاسم فولیکولر تشخیص داده شده اند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسیارزش تشخیصی FNA در تشخیص ضایعات فولیکولر تیرویید می باشد.روش بررسی: این مطالعه توصیفی در طی 7 سال روی 476 بیمار با ندول تیرویید در مرکز آموزشی – درمانی 5 آذر گرگان انجام شد. آسپیراسیون سوزنی تیرویید (FNA) و بیوپسی با تکنیک استاندارد انجام و اسمیرهای لازم به تعداد 7-10 اسلاید برای هر بیمار تهیه شد. بیماران که در گزارش سیتولوژیک، نئوپلاسم فولیکولر برایشان مطرح شد بود، از حیث انجامجراحی تیرویید (توتال و لوبکتومی) مورد پیگیری قرار گرفتند.یافته ها: از 476 بیمار با ندول تیرویید، 412 مورد (85.6 درصد) برای ارزیابی سیتولوژیکی مناسب بودند که 321 مورد (77.9 درصد) آنها خوش خیم و 14 مورد (3.3 درصد) بدخیم تشخیص داده شدند. مابقی شامل 77 مورد نئوپلاسم فولیکولی بود (18.6 درصد) که از نظر نتیجه جراحی تیرویید مورد پیگیری قرار گرفتند. نتایج بررسی هیستولوژیک نشان داد که 32 مورد (57.1 درصد) آدنوم فولیکولر، 15 مورد (26.7 درصد) ندول غیرنئوپلاستیک، 5 مورد (8.9 درصد) کارسینوم فولیکولر و 4 مورد (7.1 درصد) نیز کارسینوم پاپیلری نوع فولیکولی وجود داشت.نتیجه گیری: وجود 9 مورد (16 درصد) بدخیمی (اعم از کارسینوم فولیکولر و کارسینوم پاپیلری نوع فولیکولر) در بین مواردی که با تشخیص سیتولوژیک «نئوپلاسم فولیکولر» مورد عمل جراحی تیرویید قرار گرفتند، نشان می دهد که بررسی هستوپاتولوژیک موارد «نئوپلاسم فولیکولی» برای افتراق نهایی ضایعات بدخیم از خوش خیم، ضروری است.
واژه‌های کلیدی: آسپیراسیون سوزنی تیرویید، ندول تیرویید، نئوپلاسم فولیکولر
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: عمومى
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، مرکز آموزشی، درمانی 5 آذر، گروه آسیب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی گرگان تلفن : 2230230 – 0171 ، raminazarhoush@yahoo.com

R.Azarhoush (MD), HR.Bazrafshan (MD), V.Kazeminejad (MD), F.Nadali (MD), S.Rajaee (MD). The value of thyroid fine needle aspiration in evaluation of follicular neoplasms . J Gorgan Univ Med Sci 2005; 7 (2) :61-64