[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آرشیو مقالات::
در باره نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌نامه‌ها::
هیئت تحریریه::
اعضای اجرایی::
ثبت نام::
راهنمای نگارش مقاله::
ارسال مقاله::
فرم تعهدنامه::
راهنما کار با وب سایت::
برای داوران::
پرسش‌های متداول::
فرایند ارزیابی و انتشار مقاله::
در باره کارآزمایی بالینی::
اخلاق در نشر::
در باره تخلفات پژوهشی::
لینکهای مفید::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
Google Scholar

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations71873389
h-index3219
i10-index22084
:: دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 22 شماره 4 صفحات 122-112 برگشت به فهرست نسخه ها
کیفیت آب‌های بسته‌بندی شده ایرانی و خارجی در مقایسه با آب شرب شهری گرگان و گنبدکاووس
مجتبی قره محمودلو* 1، مصطفی رقیمی2 ، مریم صیادی3 ، فرزاد احمدی4 ، مریم رمضانی مجاوری5
1- استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد کاووس، ایران. ، mmahmoodlu@yahoo.com
2- استاد، گروه زمین شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
3- دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد کاووس، ایران.
4- دانش آموخته کارشناسی مهندسی آب، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران.
5- پزشک عمومی، رئیس اداره نظارت بیمارستانی، مدیریت درمان تامین اجتماعی استان گلستان، گرگان، ایران.
چکیده:   (4785 مشاهده)

زمینه و هدف: امروزه در اکثر کشورهای جهان و از جمله ایران، استفاده از آب آشامیدنی بسته‌بندی شده روند صعودی داشته است. به طوری که در حال حاضر بیش از 100 برند مختلف آب آشامیدنی بسته‌بندی شده در ایران تولید و توزیع می‌گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی کیفیت آب‌های بسته‌بندی شده ایرانی و خارجی در مقایسه با آب شرب شهری گرگان و گنبدکاووس انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی آب‌های آشامیدنی بسته‌بندی شده از 56 برند مختلف ایرانی و خارجی، 8 برند تولید شده در استان گلستان در مقایسه با تعدادی نمونه‌ آب شرب از شهرهای گرگان و گنبدکاووس انجام شد. برای بررسی کیفی نمونه‌ها، پارامترهای فیزیکوشیمیایی با استانداردهای ملی آب ایران 1053 و WHO مقایسه گردید. نمودارهای استیف و پایپر برای تعیین تیپ و رخساره هیدروشیمیایی نمونه‌های آب ترسیم شد. از دیاگرام‌های گیبس و شولر به‌ترتیب برای تعیین عوامل کنترل کننده شیمی نمونه‌های آبی و همچنین کیفیت آب برای شرب استفاده شد.

یافته‌ها: غلظت پارامترهای فیزیکوشیمیایی (بجز بی‌کربنات) در محدوده استاندارهای ملی آب شرب 1053 و WHO قرار داشتند. میانگین غلظت نیترات در تمام آب‌های آشامیدنی بسته‌بندی شده و شرب در محدوده استاندارد قرار داشتند. غلظت فلوراید تمام آب‌های آشامیدنی بسته‌بندی شده و شرب در محدوده استاندارد WHO قرار داشتند. تنها 14 نمونه از کل نمونه‌های آب آشامیدنی بسته‌بندی شده و شرب در محدوده استاندارد ملی آب ایران 1053 بودند. غلظت کل جامدات محلول و سختی کل آب‌های آشامیدنی بسته‌بندی شده و شرب در محدوده استاندارد ملی آب 1053 قرار داشتند. همچنین بین پارامترهای شیمیایی منیزیم، سدیم، کلراید و نیترات اندازه‌گیری‌شده در آب‌های آشامیدنی تولید شده در استان گلستان با نمونه‌های آب‌های شرب شهرهای گرگان و گنبدکاووس اختلاف آماری معنی‌داری مشاهده شد (P<0.05).

نتیجه‌گیری: میزان فلوراید آب‌های آشامیدنی بسته‌بندی شده و شرب مورد بررسی در شهرهای گرگان و گنبدکاووس کمتر از حد مطلوب ارزیابی شد که نیاز به فلوئورزنی است. کیفیت آب‌های آشامیدنی بسته‌بندی شده استان گلستان در مقایسه با آ‌ب‌های شرب شهرهای گرگان و گنبدکاووس وضعیت مطلوب‌تری داشتند.

واژه‌های کلیدی: کیفیت آب، آب شرب، نیترات، فلوراید
Article ID: Vol22-62
متن کامل [PDF 394 kb]   (11961 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: بهداشت محيط
* نشانی نویسنده مسئول: استان گلستان، گنبدکاووس، دانشگاه گنبدکاووس، گروه مرتع و آبخیزداری، تلفن 33265022-017، نمابر 33264060
فهرست منابع
1. Mirrasooli E, Ghorbani R, Molaei M. Water Quality Assessment in Terms of Water Quality Index (WQI): Case Study; Gorganroud River, Golestan Province, Iran. Open J Ecol. 2017 Dec; 7(13): 650-66. DOI:10.4236/oje.2017.713044 [Article] [DOI]
2. Takdastan A, Emami Tabar S, Neisi A, Eslami A. Fluoride removal from drinking water by electrocoagulation using iron and aluminum electrodes. Jundishapur J Health Sci. 2014 Jul; 6(3): e21718. DOI: 10.5812/jjhs.21718 [Article] [DOI]
3. Orooji N, Takdastan A, Noori Sepehr M, Raeesi GR. [Evaluation the Quality of Bottled Waters Consumption in Iran in 2015]. Journal of Environmental Health Engineering. 2016; 4(1): 70-81. DOI: 10.18869/acadpub.jehe.4.1.70 [Article in Persian] [Article] [DOI]
4. Kokkinakis EN, Fragkiadakis GA, Kokkinaki AN. Monitoring microbiological quality of bottled water as suggested by HACCP methodology. Food Control. 2008 Oct; 19(10): 957-61. DOI: 10.1016/j.foodcont.2007.10.001 [Article] [DOI]
5. Ghorbanalinezhad E, Saeedi G, Khanjani D. [Survey on Heterotrophic Bacterial Contamination in Bottled Mineral Water by Culture Method]. Iran J Med Microbiol. 2015; 8(4): 59-68. [Article in Persian] [Article]
6. Sahl JW, Schmidt R, Swanner ED, Mandernack KW, Templeton AS, Kieft TL, et al. Subsurface microbial diversity in deep-granitic-fracture water in Colorado. Appl Environ Microbiol. 2008 Jan; 74(1): 143-52. DOI: 10.1128/AEM.01133-07 [DOI] [PubMed]
7. Aghalari Z, Jafarian S. [Survey of Nitrite and Nitrate in Mineral Water Available in the City of Babol in 2015]. Journal of Environmental Health Engineering. 2017; 5(1): 65-72. DOI: 10.29252/jehe.5.1.65 [Article in Persian] [Article] [DOI]
8. Miranzadeh MB, Hasanzadeh M, Dehqan S, Sabahi-Bidgoli M. [The relationship between turbidity, residual chlorine concentration and microbial quality of drinking water in rural areas of Kashan during 2008-9]. Feyz. 2011; 15(2): 126-31. [Article in Persian] [View at Publisher]
9. Sasikaran S, Sritharan K, Balakumar S, Arasaratnam V. Physical, chemical and microbial analysis of bottled drinking water. Ceylon Med J. 2012 Sep; 57(3): 111-16. DOI: 10.4038/cmj.v57i3.4149 [DOI] [PubMed]
10. Rahman IMM, Barua S, Barua R, Mutsuddi R, Alamgir M, Islam F, et al. Quality assessment of the non-carbonated bottled drinking water marketed in Bangladesh and comparison with tap water. Food control. 2017 Mar; 73(Part B): 1149-58. DOI: 10.1016/j.foodcont.2016.10.032 [Article] [DOI]
11. Dalton MG, Upchurch SB. Interpretation of hydrochemical facies by factor analysis. Groundwater. 1978 Jul; 16(4): 228-33. DOI: 10.1111/j.1745-6584.1978.tb03229.x [Article] [DOI]
12. Gorchev HG, Ozolins G. WHO guidelines for drinking-water quality. WHO Chron. 1984; 38(3): 104-8. [PubMed]
13. Bryan NS, van Grinsven H. Chapter Three - The Role of Nitrate in Human Health. Advances in Agronomy. 2013; 119: 153-82. DOI: 10.1016/B978-0-12-407247-3.00003-2 [Article] [DOI]
14. Farooq S, Hashmi I, Qazi IA, Qaiser S, Rasheed S. Monitoring of Coliforms and chlorine residual in water distribution network of Rawalpindi, Pakistan. Environ Monit Assess. 2008 May; 140(1-3): 339-47. DOI: 10.1007/s10661-007-9872-2 [DOI] [PubMed]
15. WHO. Guidelines for Drinking-Water Quality: Fourth Edition Incorporating the First Addendum. Geneva: World Health Organization; 2017. [PubMed]
16. Esmaeili Sari A. [Pollutants, health and environmental standards]. Tehran: Naghsh-e-Mehr Publication. 2003; p: 767 [Persian]
17. Gibbs RJ. Mechanisms controlling world water chemistry. Science. 1970 Dec; 170(3962): 1088-90. DOI: 10.1126/science.170.3962.1088 [DOI] [PubMed]
18. WHO. Molybdenum in drinking-water: background document for development of WHO guidelines for drinking-water quality. Geneva: World Health Organization. 2003. [Article]
19. Şener MF, Baba A. Geochemical and hydrogeochemical characteristics and evolution of Kozaklı geothermal fluids, Central Anatolia, Turkey. Geothermics. 2019 Jul; 80: 69-77. DOI: 10.1016/j.geothermics.2019.02.012 [Article] [DOI]
20. Mohammadi Kalhori A, Noori Sephr M, Zarrabi M. [Investigation of Nitrate and Fluoride Concentration in Karaj Water Supply July to December 2012]. Alborz Univer Med J. 2013; 2 (2) :103-107. DOI: 10.18869/acadpub.aums.2.2.103 [Article in Persian] [View at Publisher] [DOI]
21. Liu H, Gao Y, Sun L, Li M, Li B, Sun D. Assessment of relationship on excess fluoride intake from drinking water and carotid atherosclerosis development in adults in fluoride endemic areas, China. Int J Hyg Environ Health. 2014 Mar; 217(2-3): 413-20. DOI: 10.1016/j.ijheh.2013.08.001 [DOI] [PubMed]
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

G.Mahmoodlu M, Raghimi M, Sayadi M, Ahmadi F, Ramezani Mojaveri M. Quality of Iranian, foreign packaged drinking waters and municipal drinking water in Golestan Province, north of Iran. J Gorgan Univ Med Sci 2020; 22 (4) :112-122
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3720-fa.html

قره محمودلو مجتبی، رقیمی مصطفی، صیادی مریم، احمدی فرزاد، رمضانی مجاوری مریم. کیفیت آب‌های بسته‌بندی شده ایرانی و خارجی در مقایسه با آب شرب شهری گرگان و گنبدکاووس. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1399; 22 (4) :112-122

URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-3720-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4660
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)