[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: معرفي مجله :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آرشیو مقالات::
در باره نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌نامه‌ها::
هیئت تحریریه::
اعضای اجرایی::
ثبت نام::
راهنمای نگارش مقاله::
ارسال مقاله::
فرم تعهدنامه::
راهنما کار با وب سایت::
برای داوران::
پرسش‌های متداول::
فرایند ارزیابی و انتشار مقاله::
در باره کارآزمایی بالینی::
اخلاق در نشر::
در باره تخلفات پژوهشی::
لینکهای مفید::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
Google Scholar

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations71893393
h-index3219
i10-index22086
:: دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 93-88 برگشت به فهرست نسخه ها
عوامل موثر بر مصرف فست‌فود در دانش‌آموزان دبیرستانی براساس تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده
سیدکمال‌الدین میرکریمی1 ، دانیال باقری2 ، محمدرضا هنرور3 ، محمدجواد کبیر1 ، رحمان بردی اوزونی دوجی* 4، مریم ایری5
1- استادیار، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
2- دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی، معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ،گرگان، ایران
3- دکتری تغذیه، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ،گرگان، ایران
4- دکتری مشاوره، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، davajirahman@gmail.com
5- کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
چکیده:   (13308 مشاهده)

زمینه و هدف : عادات غذایی افراد همراه با رشد سریع تکنولوژی تغییر کرده و مصرف فست‌فودها به‌طرز قابل توجهی در ایران افزایش یافته است. این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر مصرف فست‌فود در دانش‌آموزان دبیرستانی بر اساس تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده انجام شد.

روش بررسی : این مطالعه توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی روی 500 دانش‌آموز دبیرستانی شهر علی‌آباد کتول طی سال تحصیلی 94-1393 انجام گردید. از پرسشنامه محقق ساخته شش قسمتی روا و پایا مشتمل بر سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده شامل نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری برای تکمیل داده‌ها استفاده شد.

یافته‌ها : فراوانی مصرف ماهانه فست‌فود چهار دفعه و متداول‌ترین آن همبرگر و پیتزا بود. تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده، رفتار مصرف فست‌فود را با R2=0.65 توصیف کرد. مصرف فست‌فود با قصد رفتاری و هنجارهای انتزاعی ارتباط آماری معنی‌داری نشان داد (P<0.05). دوستان اثرگذارترین هنجار انتزاعی در قصد مصرف فست فود بود (P<0.05).

نتیجه‌گیری : از آنجایی که دوستان به عنوان مهم‌ترین هنجار انتزاعی بیشترین اثر را بر قصد مصرف فست‌فود دانش‌آموزان داشتند؛ در طراحی مداخلات آموزشی کارآمد، آموزش‌های مبتنی بر این گروه نیز بایستی در نظر گرفته شود.

واژه‌های کلیدی: فست‌فود، تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده، فرایندهای روانشناختی، دانش آموزان
متن کامل [PDF 200 kb] [English Abstract]   (16454 دریافت) |   |   چکیده (HTML)  (1314 مشاهده)  
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: تغذيه
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، تلفن و نمابر 32160330-017
فهرست منابع
1. Bahadoran Z, Mirmiran P, Golzarand M, Hosseini-Esfahani F, Azizi F. Fast food consumption in Iranian adults; dietary intake and cardiovascular risk factors: Tehran Lipid and Glucose Study. Arch Iran Med. 2012 Jun; 15(6): 346-51. doi:012156/AIM.006
2. Karimi Shahanjarini A, Shojaezadeh D, Majdzadeh R, Rashidian A, Omidvar N. [Application of an integrative approach to identify determinants of junk food consumption among female adolescents]. Iran J Nutr Sci Food Technol. 2009; 4(2): 61-70. [Article in Persian]
3. Dehdari T, Mergen T. [A survey of factors associated with soft drink consumption among secondary school students in Farooj city, 2010]. Pars J Med Sci (Jahrom). 2012; 9(4): 33-39. [Article in Persian]
4. Kelly D. Brownell. Obesity Management. May 2005; 1(2): 52-55. doi:10.1089/obe.2005.1.52
5. Faghih A, Manizheh A. [A survey on some nutritional behavior of obese people in Jenah, Hormozgan]. Hormozgan Med J. 2008; 12(1): 53-60. [Article in Persian]
6. Seo HS, Lee SK, Nam S. Factors influencing fast food consumption behaviors of middle-school students in Seoul: an application of theory of planned behaviors. Nutr Res Pract. 2011 Apr; 5(2): 169-78. doi:10.4162/nrp.2011.5.2.169
7. Timperio AF, Ball K, Roberts R, Andrianopoulos N, Crawford DA. Children's takeaway and fast-food intakes: associations with the neighbourhood food environment. Public Health Nutr. 2009 Oct; 12(10):1960-4. doi:10.1017/S1368980009004959
8. Alfawaz HA. The relationship between fast food consumption and BMI among university female students. Pakistan Journal of Nutrition. 2012; 11(5): 406-10. doi:10.3923/pjn.2012.406.410
9. Jo JI, Kim HK. [Food habits and eating snack behaviors of middle school students in Ulsan area]. Korean J Nutr. 2008; 41(8): 797-808. [Article in Korean]
10. Lee JS. [A comparative study on fast food consumption patterns classified by age in Busan]. Korean J Community Nutr. 2007; 12(5): 534-44. [Article in Korean]
11. Mohammadi Zeidi I, Pakpor Haji Agha A, Mohammadi Zeidi B. [The effect of an educational intervention based on the theory of planned behavior to improve safety climate]. Iran Occupational Health Journal. 2013; 9(4): 30-40. [Article in Persian]
12. Maddock JE, Silbanuz A, Reger-Nash B. Formative research to develop a mass media campaign to increase physical activity and nutrition in a multiethnic state. J Health Commun. 2008 Apr-May; 13(3): 208-15. doi:10.1080/10810730701807225
13. Sheeran P. Intention-behavior relations: a conceptual and empirical review. Eur Rev Soc Psychol. 2002; 12(1): 1-36. http://dx.doi.org/10.1080/14792772143000003
14. Yarmohammadi P, Sharifirad GR, Azadbakht L, Morovati SMA, Hassanzadeh A. [Predictors of fast food consumption among high school students based on the theory of planned behavior]. J Health Syst Res. 2011. 7(4): 28-39. [Article in Persian]
15. Kobayashi F. Japanese high school students' television viewing and fast food consumption. Nutrition & Food Science. 2011; 41(4): 242-48. http://dx.doi.org/10.1108/00346651111151375
16. Yardimci H, Ozdogan Y, Ozcelik AO, Surucuoglu MS. Fast-food consumption habits of University Students: the sample of Ankara. Pakistan Journal of Nutrition. 2012; 11(3): 265-69. doi:10.3923/pjn.2012.265.269
17. Pereira MA, Kartashov AI, Ebbeling CB, Van Horn L, Slattery ML, Jacobs DR Jr, et al. Fast-food habits, weight gain, and insulin resistance (the CARDIA study): 15-year prospective analysis. Lancet. 2005 Jan; 365(9453): 36-42.
18. Moore LV, Diez Roux AV, Nettleton JA, Jacobs DR, Franco M. Fast-food consumption, diet quality, and neighborhood exposure to fast food: the multi-ethnic study of atherosclerosis. Am J Epidemiol. 2009 Jul; 170(1): 29-36. doi:10.1093/aje/kwp090
19. Hewitt AM, Stephens C. Healthy eating among 10 - 13-year-old New Zealand children: understanding choice using the theory of planned behaviour and the role of parental influence. Psychol Health Med. 2007 Oct; 12(5): 526-35.
20. Astrom AN, Rise J. Young adults' intention to eat healthy food: Extending the theory of planned behaviour. Psychol Health. 2001; 16(2): 223-37. doi:10.1080/08870440108405501
21. Fudge JL. Explaining adolescent behavior intention to consume fast food using the theory of planned behavior. (3561109 Ph.D.). North Dakota State University, Ann Arbor. 2013.
22. Dunn KI, Mohr P, Wilson CJ, Wittert GA. Determinants of fast-food consumption. An application of the theory of planned behaviour. appetite. 2011 Oct; 57(2): 349-57. doi:10.1016/j.appet.2011.06.004
23. Norman P, Boer H, Seydel ER. Protection motivation theory. In: Conner M, Norman P (Eds.). Predicting Health Behaviour: Research and Practice with Social Cognition Models. 2nd ed. Maidenhead: Open University Press. 2005; pp: 81-126.
24. Pawlak R, Malinauskas B, Rivera D. Predicting intentions to eat a healthful diet by college baseball players: applying the theory of planned behavior. J Nutr Educ Behav. 2009 Sep-Oct; 41(5): 334-9. doi:10.1016/j.jneb.2008.09.008
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirkarimi K, Bagheri D, Honarvar M, Kabir M, Ozouni-Davaji R, Eri M. Effective factors on Fast food consumption among high-school students based on planned behavior theory. J Gorgan Univ Med Sci 2016; 18 (4) :88-93
URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-2961-fa.html

میرکریمی سیدکمال‌الدین، باقری دانیال، هنرور محمدرضا، کبیر محمدجواد، اوزونی دوجی رحمان بردی، ایری مریم. عوامل موثر بر مصرف فست‌فود در دانش‌آموزان دبیرستانی براساس تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1395; 18 (4) :88-93

URL: http://goums.ac.ir/journal/article-1-2961-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان Journal of Gorgan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4660
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)