i10-index20773
آذر کبیرزاده ، عالیه زمانی کیاسری ، ابراهیم باقریان فرح‌آبادی ، بنیامین محسنی ساروی 1، اقدس کبیرزاده ، احمد توسلی اشرفی
زمینه و هدف : سوختگی مشکل سلامت عمومی و یک آسیب جهانی در جوامع صنعتی و در حال توسعه می‌باشد که در انواع شدید منجر به فوت می‌شود. لذا مطالعه عوامل سوختگی، نتایج درمان، میزان مرگ و میر و آنالیز آن در هر جامعه برای دستیابی به راهکارهای پیشگیری ضروری می‌باشد. روش بررسی : این مطالعه مقطعی روی 2160 بیماری که در طی سال‌های 1383-1381 با تشخیص سوختگی به مرکز آموزشی - درمانی زارع شهرستان ساری مراجعه نموده بودند، انجام شد. متغیرها شامل میانگین و دامنه سنی، درجه و درصد سوختگی، محل سکونت بیمار، جنس، عامل خارجی منجر به سوختگی (آب‌جوش، آتش، اسیدها و انفجار)، میانگین مدت اقامت و اعمال جراحی انجام شده، بود. یافته‌ها: نتایج این تحقیق نشان داد که متوفیان ناشی از سوختگی 506 نفر (4/23 درصد) بودند. محل اقامت بیماران به ترتیب اولویت اول استان مازندران 7/41درصد، استان گلستان 4/41درصد و استان گیلان 2/10درصد بود. سوختگی درجه 2 و3 بالاترین فراوانی (8/91درصد) و از نظر درصد سوختگی بیشترین فراوانی 7/31درصد مربوط به سوختگی 90 درصد و بالاتر بود. بیشترین عامل خارجی منجر به سوختگی (9/57درصد) مواد سوختی شامل نفت، بنزین و گازوئیل بود. درصد سوختگی تاثیر چندانی در میزان مرگ و میر گروه سنی 50 سال و بالاتر نداشت. نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه تاکید بر شیوع سوختگی در رده‌های سنی و جنسی خاص دارد. برای تاسیس بیمارستان، به جمعیت منطقه، بعد مسافت، ویژگی مناطق و آمارهای موجود بایستی توجه شود.
واژه‌های کلیدی: اپیدمیولوژی، علت مرگ، سوختگی، مرگ ومیر، عامل سوختگی، خودکشی
نوع مطالعه: گزارش كوتاه |

A K, A Z K, E B F, B M S, A K, A T A. Burn death rate among hospitalized patients in Zare' teaching hospital of Mazandaran medical University, Sari, Iran (2002-04). J Gorgan Univ Med Sci 2007; 9 (1) :79-82

کبیرزاده آذر، زمانی کیاسری عالیه، باقریان فرح‌آبادی ابراهیم، محسنی ساروی بنیامین، کبیرزاده اقدس، توسلی اشرفی احمد. میزان مرگ و میر ناشی از سوختگی در بیماران بستری در مرکز سوختگی زارع شهرستان ساری در سال‌های 83-1381. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1386; 9 (1) :79-82