:: دوره 17، شماره 3 - ( پاییز 1394 ) ::
مرضیه پولادی1 ، ایرج امیری2 ، زهره علیزاده3 ، فهیمه طالب زاده4 ، یوسف عباسی5 ، آمنه محمدی روشنده* 6
1- دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- استاد، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
3- دانشیار، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
4- کارشناس، مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
5- دانشجوی دکتری علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
6- دانشیار، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، a.mohammadiroshandeh@umsha.ac.ir
زمینه و هدف : کاربرد سلول‌های بنیادی با مشکلاتی همچون پایین بودن بقای آنها بعد از تزریق به بدن و آپوپتوزیس همراه است که علت آن آماده نبودن سلول‌های تزریق شده در مواجهه با عوامل توکسیک مانند هایپوکسی، تغییرات دمایی، استرس اکسیداتیو و فقرغذایی است. این مطالعه به منظور تعیین میزان تکثیر سلول‌های بنیادی مواجهه یافته با هایپوکسی القاء شده توسط کلریدکبالت در موش صحرایی انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه تجربی سلول‌های بنیادی از مغز قرمز استخوان 2 سر موش صحرایی 6 هفته‌ای از نژاد ویستار جدا شد. پس از 4 بار پاساژ، در پلیت‌های 96 خانه‌ای با مقادیر مختلف و در زمان‌های 6 ، 12 ، 24 و 48 ساعت با کلریدکبالت به میزان صفر (کنترل) 5، 10، 20، 50، 70، 90، 100، 120، 150 و 200 میکرومولار کلریدکبالت تیمار شدند. برای ارزیابی تکثیر سلولی از روش MTT استفاده گردید. یافته‌ها : سلول‌های بنیادی پس از استحصال از مغز قرمز استخوان در محیط کشت گسترش یافتند. همچنین کشت سلول‌ها با مقادیر مختلف کلریدکبالت تغییری در مورفولوژی آنها ایجاد نکرد. پیش‌شرطی کردن سلول‌ها پس از 6 ساعت با دوز 120 میکرومولار، 12 ساعت و 24 ساعت با دوز 20 میکرومولار و در 48 ساعت با دوز 5 میکرومولار میزان تکثیر سلولی را بعد از مواجهه با هایپوکسی به‌طور معنی‌داری افزایش داد (P<0.05). نتیجه‌گیری : هایپوکسی سبب افزایش میزان تکثیر سلولی در سلول‌های بنیادی مزانشیمال می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: هایپوکسی، کلرید کبالت، سلول‌های بنیادی، تکثیر سلولی، موش صحرایی
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: سلول‌های بنیادی
* نشانی نویسنده مسئول: همدان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، دانشکده پزشکی، گروه علوم تشریحی، تلفن 38380462-081 ، نمابر 38380208

Pooladi M, Amiri I, Alizadeh Z, Talebzadeh F, Abbasi Y, Mohammadi Roushandeh A. Mesenchymal stem cells proliferation exposed to hypoxia. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (3) :69-74