ارتباط مؤلفههای رژیم غذایی با خطر پرفشاری خون : مطالعه قند و لیپید تهران (90-1387)
|
پروین میرمیران1 ، زهرا بهادران2 ، سحر میرزایی3 ، مهدیه گل زرند2 ، فریدون عزیزی* 4 |
1- دانشیار، گروه آموزشی تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، مرکز تحقیق 2- کارشناس ارشد علوم تغذیه، محقق، مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درونریز، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولی� 3- کارشناس علوم تغذیه، محقق، مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درونریز، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دا� 4- استاد، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، azizi@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (13694 مشاهده) |
زمینه و هدف : پرفشاری خون در درازمدت منجر به آسیبهای جبرانناپذیر سیستم قلبی - عروقی، مویرگهای حساس و افزایش احتمال بروز سکتههای مغزی میشود و میتواند اثرات دیگر عوامل خطرساز بیماریهای قلبی - عروقی مانند دیسلیپیدمی، سیگار، دیابت و چاقی را تشدید کند. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط برخی عوامل رژیم غذایی با خطر پرفشاری خون در افراد شرکت کننده در مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 6089 فرد (2807 مرد و 3282 زن) 70-19 ساله شرکت کننده در مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران در سالهای 90-1387 انجام شد. در مطالعه حاضر تمامی افراد با اطلاعات کامل تغذیه، دموگرافیک، تنسنجی و ارزیابیهای فشارخون برای آنالیز انتخاب شدند. اطلاعات رژیم غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد خوراک با 147 ماده غذایی روا و پایا ارزیابی شد. نسبت شانس پرفشاری خون در چارکهای عوامل غذایی با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک و با تعدیل اثر عوامل احتمالی مخدوشگر ارزیابی شد. یافتهها : شیوع پرفشاری خون 29.8% تعیین شد. میانگین وزن، نمایه توده بدن و دورکمر در مبتلایان به پرفشاری خون بهطور معنیداری بالاتر از افراد سالم بود (P<0.05). شیوع چاقی شکمی و بیسوادی نیز در مبتلایان به پرفشاری خون در مقایسه با افراد سالم بیشتر بود (P<0.05). رابطه مستقیم غیرمعنیداری میان دانسیته انرژی، چربی کل و چربی اشباع مشاهده شد. دریافت مقادیر بالاتر فیبر با کاهش خطر پرفشاری خون در ارتباط بود (OR: 0.62, 95% CI: 0.37-0.98, P<0.05). چهارک چهارم دریافت پروتئین رژیم غذایی نیز با افزایش خطر پرفشاری خون همراه بود (OR: 1.2, 95% CI: 1.02-1.43, P<0.05). افرادی که مقادیر کمتری میوه و مغز دانه دریافت کرده بودند (OR: 1.33, 95% CI: 1.15-1.85, P<0.05)؛ در مقایسه با افراد دارای مقادیر بالاتری از میوه و مغز دانه در رژیم غذایی (OR: 1.21, 95% CI: 1.02-1.42, P<0.05)، شانس بالاتری برای ابتلا به پرفشاری خون داشتند. نتیجهگیری : مصرف مقادیر بالاتری از فیبر میتواند اثرات محافظتی در برابر پرفشاری خون داشته باشد. در حالی که برخی مؤلفههای دیگر رژیم غذایی از جمله مقادیر بالای پروتئین میتواند به عنوان عامل خطر محسوب گردد. |
|
واژههای کلیدی: پرفشاری خون، رژیم غذایی، دانسیته انرژی، درشتمغذیها، میوه، سبزیجات، لبنیات، مغزدانهها، گوشت |
|
متن کامل [PDF 290 kb]
[English Abstract]
(16306 دریافت)
|
نوع مطالعه: تحقيقي |
موضوع مقاله:
طب داخلي
|
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، خیابان یمن، خیابان شهید اعرابی، پلاک 24، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، صندوق پستی 4763-19395 |
|
|
|
|
ارسال پیام به نویسنده مسئول |
|