مقایسه نتایج ترمیم عصب اولنار به دو روش اپی‌نوریوم و پری‌نورویوم
علی ترکاشوند1 ، حسین مژده ای پناه2 ، احمد ابراهیمی3 ، فیروزه نادری* 4
1- دستیار جراحی عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
2- استادیار، گروه نورولوژی، دانشکده پزشکی، بیمارستان شهید رجایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
3- استادیار، گروه جراحی، دانشکده پزشکی، بیمارستان شهید رجایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
4- مربی، گروه داخلی – جراحی، دانشکده علوم پایه، واحد تاکستان، قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، firoozeh.naderi@yahoo.com
زمینه و هدف : ترمیم اعصاب محیطی یکی از چالش‌برانگیزترین مباحث در جراحی ترمیمی بوده و علی‌رغم پیشرفت‌های حاصله، ترمیم عصب در کمتر از 50 درصد باعث بهبود عملکرد می‌گردد. این مطالعه به منظور مقایسه نتایج آزمایشگاهی و بالینی ترمیم عصب اولنار به دو روش اپی‌نوریوم و پری‌نوریوم انجام گردید. روش بررسی : در این کارآزمایی بالینی 28 بیمار مبتلا به قطع عصب اولنار داوطلب عمل جراحی پیوند عصب به صورت تصادفی در دو گروه درمانی روش اپی‌نوریوم و پری‌نوریوم تقسیم شدند. چهار ماه بعد از درمان وضعیت بهبودی بیماران با انجام معاینات حسی- حرکتی، الکترومیوگرافی و سرعت هدایت عصبی روی دو عضله FDI و ADM مقایسه گردید. یافته‌ها : میانگین مقادیر دامنه فعالیت عصب و زمان تاخیر و سرعت هدایت فعالیت عصب در سمت سالم نسبت به سمت مبتلا هم در روش اپی‌نوریوم و هم در روش پری‌نوریوم دارای اختلاف آماری معنی‌داری بود (P<0.05). نسبت زمان تاخیر و سرعت هدایت در روش اپی‌نوریوم نسبت به روش پری‌نوریوم مشابه بود و اختلاف آماری معنی‌داری نداشتند. میزان motor unit potential در عضله ADM 10 بیمار (71%) روش اپی‌نوریوم و 9 بیمار (64%) روش پری‌نوریوم تعیین شد. فعالیت عضله FDI در 9 بیمار (64%) روش اپی‌نوریوم و 8 بیمار (57%) روش پری‌نوریوم مشاهده شد. 5 بیمار (35.7%) در روش اپی‌نوریوم و 4 بیمار (28.5%) در روش پری‌نوریوم دارای لمس سطحی بودند. حس درد در 11 بیمار (78.5%) روش اپی‌نوریوم و 8 بیمار (57%) روش پری‌نوریوم وجود داشت. نتیجه‌گیری : ترمیم عصب اولنار به دو روش اپی‌نوریوم و پری‌نوریوم از لحاظ نتایج الکترومیوگرافی و سرعت هدایت فعالیت عصب و عملکرد حسی و حرکتی هیچ تفاوتی نسبت به هم ندارند.
واژه‌های کلیدی: ترمیم عصب، اپی‌نوریوم، پری‌نوریوم، الکترومیوگرافی، سرعت هدایت فعالیت عصب، لمس سطحی، درد
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: جراحی مغز و اعصاب
* نشانی نویسنده مسئول: تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، دانشکده علوم پایه، گروه داخلی – جراحی، تلفن 35270133-028، 35270137

Torkashvand A, Mojdeipanah H, Ebrahimi A, Naderi F. Comparison of epineural and peripheral methods in ulnar nerve repair. J Gorgan Univ Med Sci 2015; 17 (1) :1-5