:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
نقش ویروس اپشتاین‌بار در تشکیل ناخنک چشمی
میشار کلیشادی1 ، ماندانا کلیشادی2 ، عبدالوهاب مرادی3 ، مسعود بازوری4 ، علیجان تبرائی* 5
1- کارشناس ارشد ویروس شناسی، گروه میکروب شناسی، مرکز تحقیقات علوم آزمایشگاهی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- فوق تخصص چشم، بخش چشم، مرکز آموزشی درمانی پنجم آذرگرگان
3- استاد، گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4- کارشناس میکروب شناسی، گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
5- استادیار، گروه میکروب شناسی، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، aligant@yahoo.com
زمینه و هدف : ناخنک چشمی یک ضایعه فیبروواسکولار است که گاهی سبب کاهش بینایی شده و هنوز علت مشخصی برای آن یافت نشده است. این مطالعه به منظور تعیین نقش ویروس اپشتاین‌بار در تشکیل ناخنک چشمی انجام شد. روش بررسی : این مطالعه مورد - شاهدی روی 50 نمونه بافتی بیمارانی که تحت عمل جراحی ناخنک چشمی قرار گرفته بودند و 10 نمونه کونژنکتیوال طبیعی بیمارانی که تحت عمل جراحی چشمی غیر از ناخنک قرار گرفته بودند؛ انجام شد. وجود ویروس اپشتاین‌بار با استفاده از روش PCR بررسی شد. یافته‌ها : در بیماران تحت عمل جراحی ناخنک چشمی، 3 مورد (6 درصد) ابشتاین بار مثبت بود و نمونه‌های کنترل از این نظر منفی بودند. بین تشکیل ناخنک چشمی و عفونت با ویروس ابشتاین بار ارتباط آماری معنی‌داری یافت نشد. نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که ویروس ابشتاین بار در ایجاد ناخنک چشمی نقشی ندارد.
واژه‌های کلیدی: ناخنک چشمی، ویروس ابشتاین بار، PCR
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: چشم پزشكي
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشکده پزشکی، گروه میکروب شناسی، تلفن 4422652-0171 ، نمابر 4440225

Kelishadi M, Kelishadi M, Moradi A, Bazouri M, Tabarraei A. Is Epstein-Barr virus associated with pterygium?. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (3) :117-121