i10-index20773
:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
معصومه احمدی جلالی مقدم1 ، حمیدرضا هنرمند 2، صادق فلاح دلاور3 ، امین سعیدی نیا3
1- کارشناس ارشد آزمایشگاه، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
2- استادیار، گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، honarmand@gums.ac.ir
3- دانشجوی پزشکی، کارشناس فنی مرکز مطالعات و پژوهش‌های گیاهان دارویی بسیج دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
زمینه و هدف : گیاه سداب (Ruta graveolens) از کهن‌ترین گیاهان مورد استفاده در طب سنتی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضدباکتریایی عصاره‌های آبی و هیدروالکلی برگ و ساقه گیاه سداب بر هشت سویه باکتری بیماری‌زا انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی سویه‌های استاندارد باکتری‌های پاتوژن شایع انسانی شامل انتروکوک فکالیس، استافیلوکوک اورئوس، استافیلوکوک اپیدرمیس، استرپتوکوک پنومونیا، اشریشیا کولی، کلبسیلا پنومونیه، سالمونلا تیفی و انتروباکترکلواکه که به صورت لیوفیلیزه شده از مرکز کلکسیون باکتری و قارچ سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی خریداری شده بودند؛ انجام شد. اثر عصاره‌های آبی و هیدروالکلی گیاه سداب بر رشد سویه‌های باکتری‌های بیماری‌زا به‌طور جداگانه و با روش دیسک دیفوزیون و ماکرو دیلوشن و تعیین حداقل غلظت کشندگی (MIC) بررسی گردید. نتایج با اثر ضدمیکروبی هشت آنتی‌بیوتیک رایج شامل کوتریموکسازول، اکسی‌سیکلین، ونکومایسین، اریترومایسین، فورازولیدون، تتراسیکلین، آموکسی‌سیلین / کلاولانیک اسید و آمپی‌سیلین / سولباکتام مقایسه شد. یافته‌ها : عصاره‌های آبی، اتانولی و متانولی گیاه سداب حتی با غلظت بالا (3 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) اثر ممانعت‌کنندگی رشد علیه باکتری‌های مورد مطالعه نداشتند. نتیجه‌گیری : عصاره‌های آبی، اتانولی و متانولی اندام‌های هوایی گیاه سداب فاقد اثر بازدارندگی بر باکتری‌های بیماری‌زا است.
واژه‌های کلیدی: گیاه سداب، باکتری بیماری‌زا، آنتی بیوتیک، حداقل غلظت کشندگی
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: میکروب شناسی

Ahmadi Jalali Moghadam M, Honarmand HR, Falah-Delavar S, Saeidinia A. Antimicrobial effect of Ruta graveolens extract on pathogenic bacteria. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (3) :133-137

احمدی جلالی مقدم معصومه، هنرمند حمیدرضا، فلاح دلاور صادق، سعیدی نیا امین. اثر ضدباکتریایی عصاره‌های آبی و هیدروالکلی برگ و ساقه گیاه سداب بر هشت سویه باکتری بیماری‌زا. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1393; 16 (3) :133-137