:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
پوپک معتمدوزیری* 1، فرید بحرپیما2 ، سیدمحمد فیروزآبادی3 ، آریان شمیلی4 ، بیژن فروغ5
1- دکتری فیزیوتراپی، مؤسسه فیزیوتراپی پردیس، تهران ، pmoatamedv@gmail.com
2- استادیار، گروه فیزیوتراپی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
3- استاد، گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
4- کارشناس ارشد کاردرمانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستان فیروزگر
5- دانشیار، گروه طب فیزیکی و توانبخشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
زمینه و هدف : ناتوانایی‌های به‌جا مانده از سکته مغزی در اندام فوقانی مشکلات عملکردی ماندگارتری دارد. استفاده از دسته‌های بازی به عنوان وسیله‌ای برای تولید تحریکات ارادی با اهداف درمانی، روش جدیدی است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر توانبخشی و درمان ترکیبی دسته بازی و توانبخشی بر سفتی مفصلی دست مبتلا در بیماران دچار سکته مغزی انجام شد. روش بررسی : این کارآزمایی بالینی روی 12 بیمار دچار همی‌پلژی اسپاستیک ناشی از سکته مغزی حاد و مزمن انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه 6 نفری توانبخشی و استفاده کاذب از دسته بازی (کنترل) و درمان ترکیبی دسته بازی و توانبخشی (مداخله) قرار گرفتند. درمان 3 بار در هفته طی 10 جلسه انجام گردید. سپس سفتی مفصل هنگام حرکت فلکشن - اکستنشن مچ دست و سوپینیشن - پرونیشن ساعد، قبل و بعد از درمان با روش Wrist Robo Hab ارزیابی شد. یافته‌ها : مقاومت عضلات فلکسور مچ دست و عضلات پروناتور گروه مداخله در انتهای مطالعه کاهش آماری معنی‌داری نشان داد (P<0.05)؛ اما این کاهش در گروه کنترل و در مقایسه دو گروه مداخله و کنترل از نظر آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری : بین دو روش توانبخشی مرسوم و روش ترکیبی دسته‌بازی و توانبخشی به منظور درمان سفتی مفصل دست بیماران دچار همی‌پلژی اسپاستیک ناشی از سکته مغزی تفاوتی وجود ندارد.
واژه‌های کلیدی: سکته مغزی، همی پلژی، دسته بازی، توانبخشی، سفتی مفصل دست، Wrist Robo Hab
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: توانبخشی
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از مطهری، کوچه کاکوتی، پلاک 3، فیزیوتراپی پردیس، کدپستی 1639648813 ، تلفن 88443354-021

Motamedvaziri P, Bahrpeyma F, FiroozAbadi M, Shamili A, Forough B. Comparision of rehabilitation plus joystick verses routine rehabilitation treatment on hand muscles stiffness in hemiplegic patients. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (3) :1-8