:: دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1393 ) ::
رابطه قطر عرضی رکتوم و یبوست با عفونت مجاری ادراری کودکان
عبدالرسول علایی* 1، حسن کرمی2 ، سهیلا شاه محمدی3 ، ضحی مهرارا4
1- استادیار، گروه رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، ar_alaee@yahoo.com
2- دانشیار، گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
3- کارشناس پرستاری، مرکز تحقیقات بالینی، بیمارستان بوعلی سینا ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
4- پزشک عمومی
زمینه و هدف : عفونت مجاری ادراری دومین عفونت شایع باکتریال در کودکان است. عوامل خطر متعددی از جمله یبوست برای عفونت مجاری ادراری وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین رابطه قطر رکتوم و یبوست با عفونت ادراری در کودکان 2 تا 12 ساله انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه مورد – شاهدی 40 کودک 2 تا 12 ساله مبتلا به عفونت مجاری ادراری و 40 کودک سالم از نظر خصوصیات دموگرافیک، قطر رکتوم با استفاده از سونوگرافی، علایم و مدت زمان ابتلا مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. یافته‌ها : یبوست در 25 کودک (62.5%) از گروه مورد و 7 کودک (17.5%) از گروه شاهد وجود داشت (P<0.05). قطر عرضی رکتوم گروه مورد (47.64 mm) در مقایسه با گروه شاهد (26.48 mm) افزایش آماری معنی‌داری نشان داد (P<0.05). نتیجه‌گیری : با توجه به نتایج این مطالعه مبنی بر افزایش قطر عرضی رکتوم کودکان مبتلا به عفونت ادراری در مقایسه با کودکان سالم، استفاده از سونوگرافی به عنوان روشی قابل اعتماد در رد یا تایید یبوست همزمان در مبتلایان به عفونت ادراری پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: عفونت مجاری ادراری، یبوست، قطر رکتوم، اولتراسونوگرافی شکمی، کودکان
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب كودكان
* نشانی نویسنده مسئول: ساری، بلوار پاسداران، بیمارستان بوعلی سینا، بخش رادیولوژی، تلفن 2213509-0151 ، نمابر 2202699

Alaee AR, Karami H, Shahmohammadi S, Mehrara Z. Correlation between rectal diameter and constipation with urinary tract infections in children. J Gorgan Univ Med Sci 2014; 16 (2) :57-61