اثر ضدمیکروبی عصارههای کلروفرمی، اتیلاستاتی و هیدروالکلی پیاز گیاه سنبل کوهی در شرایط آزمایشگاهی
|
سالار حافظ قرآن1 ، حسین میقانی2 ، پونه ابراهیمی*3  |
1- دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی گرایش فیتوشیمی، دانشگاه گلستان، گرگان 2- استادیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، گرگان 3- استادیار شیمی تجزیه (گرایش جداسازی و کروماتوگرافی)، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، گرگان ، p.ebrahimi@gu.ac.ir |
|
چکیده: (61319 مشاهده) |
زمینه و هدف:با توجه به تنوع ژنتیکی ایجاد شده در عوامل بیماریزای میکروبی و پیدایش سویههای مقاوم و همچنین عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای شیمیایی، جایگزین کردن آنها با داروهای ضدباکتریایی با منشاء گیاهی از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصارههای کلروفرمی، اتیلاستاتی و هیدروالکلی پیاز گیاه سنبل کوهی بر روی دو باکتری گرم مثبت و یک باکتری گرم منفی به روش دیسک دیفیوژن و روش رقت لولهای انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه آزمایشگاهی عصاره کلروفرومی، اتیلاستاتی و هیدروالکلی پیاز گیاه سنبل کوهی تهیه و خواص ضدمیکروبی و نیز حداقل غلظت مهارکنندگی باکتری (MIC) و میکروبکشی (MBC)، با روش دیسک دیفیوژن (تعیین هاله عدم رشد) و نیز رقت لولهای (Macro-dilution)، بر باکتریهای اشریشیاکلی (گرم منفی)، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس (گرم مثبت) مورد سنجش قرار گرفت. از دیمتیلسولفوکسید بهعنوان شاهد منفی و از آمپیسیلین و نالیدیکسیکاسید بهعنوان شاهدهای مثبت استفاده شد. یافتهها : هاله عدم رشد عصاره اتیلاستاتی به ترتیب روی استافیلوکوکوس 0.1±26.3 mm ، اشریشیاکلی 0.3±23.7 mm و باسیلوس 0.4±19.5 mm تعیین شد. هاله عدم رشد عصاره کلروفرمی بهترتیب روی استافیلوکوکوس 0.2±16.4 mm و باسیلوس 0.3±14.9 mm مشاهده گردید. نتیجهگیری : اثر ضدمیکروبی عصارههای کلروفرمی و اتیلاستاتی پیاز گیاه سنبل کوهی بر روی اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس و باسیلوس بیشتر از نالیدیکسیکاسید و مشابه آمپیسیلین در شرایط آزمایشگاهی بود. |
|
واژههای کلیدی: سنبل کوهی، حداقل غلظت مهار کنندگی، اشریشیاکلی، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس |
|
متن کامل [PDF 373 kb]
[English Abstract]
(23700 دریافت)
|
نوع مطالعه: تحقيقي |
موضوع مقاله:
میکروب شناسی
|
* نشانی نویسنده مسئول: گرگان، دانشگاه گلستان، دانشکده علوم پایه، گروه شیمی، کدپستی 4913815759 ، تلفن و نمابر 2245964-0171 |
|
|
|
|
ارسال پیام به نویسنده مسئول |
|