i10-index20773
:: دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) ::
خصوصیات اکولوژیک پشه‌خاکی‌ها‌ در شهرستان علی آباد کتول (استان گلستان، 1390)
علی باقری1 ، ایوب صوفی زاده 2، عبدالهادی قزل3 ، محمدرضا قنبری4 ، ابراهیم فدائی5 ، محمود یاپنگ غراوی6 ، منیره چرابین7
1- پزشک عمومی، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- کارشناس ارشد حشره‌شناسی پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، a_sofizadeh@yahoo.com
3- کاردان بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4- کارشناس ارشد حشره‌شناسی پزشکی، مرکز تحقیقات و توسعه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
5- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
6- کارشناس بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
7- دانشجوی کارشناسی بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
زمینه و هدف : بیماری لیشمانیوز یکی از مهم‌ترین بیماری‌های ناقل زاد مشترک بین انسان و حیوان است که توسط پشه‌خاکی‌ به انسان و دیگر حیوانات انتقال می‌یابد. این مطالعه به منظور تعیین خصوصیات اکولوژیک پشه‌خاکی‌ها‌ در شهرستان علی آباد انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی سه روستا با توجه به توزیع جغرافیایی روستاها و تعداد موارد مثبت بیماری در سال‌های گذشته در شهرستان علی‌آباد از استان گلستان طی سال‌های 89-1387 انتخاب شدند. برای صید پشه‌خاکی از تله‌های چسبان استفاده شد. در هر روستا سه مکان انتخاب شد و در هر مکان 10 عدد تله در اماکن داخلی و 10 عدد تله در اماکن خارجی نصب و گونه پشه‌خاکی‌ تعیین شد. یافته‌ها : در مجموع 299 عدد پشه‌خاکی (160 عدد از اماکن داخلی و 139 عدد از اماکن خارجی) تعیین گونه گردید و 7 گونه از پشه‌خاکی مشخص شد. 4 گونه از جنس Phlebotomus و 3 گونه از جنس Sergentomyia بودند. Ph.papatasi گونه غالب در اماکن داخلی (55 درصد) و S.sintoni گونه غالب در اماکن خارجی (51 درصد) بودند. فعالیت فصلی پشه‌خاکی‌ در اماکن داخلی و خارجی از اوایل خرداد ماه شروع و در نیمه دوم مهرماه خاتمه یافت. پشه‌خاکی دارای یک پیک فعالیت در اوایل شهریور ماه بود. از میان گونه‌های یافت شده S.hodgsoni برای اولین بار از استان گلستان گزارش گردید. نتیجه‌گیری : گونه Ph.papatasi در منطقه علی آباد کتول استان گلستان به عنوان گونه غالب شناخته شد.
واژه‌های کلیدی: پشه‌خاکی، لیشمانیوز، گلستان
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی

Bagheri A, Sofizadeh A, Ghezel AH, Ghanbari MR, Fadaei E, Yapang Gharavi M et al . Ecological characteristics of sand flies in Golestan province, Iran (2011). J Gorgan Univ Med Sci 2013; 15 (4) :84-89

باقری علی، صوفی زاده ایوب، قزل عبدالهادی، قنبری محمدرضا، فدائی ابراهیم، یاپنگ غراوی محمود و همکاران.. خصوصیات اکولوژیک پشه‌خاکی‌ها‌ در شهرستان علی آباد کتول (استان گلستان، 1390). مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1392; 15 (4) :84-89