:: دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1392 ) ::
افسانه تابنده* 1، رامین آذرهوش2 ، مهدی قاسمی3
1- استادیار گروه زنان و زایمان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، tabande_a@yahoo.com
2- دانشیار گروه آسیب‌شناسی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- پزشک عمومی، مرکز تحقیقات بیماری‌های کودکان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
چکیده:   (11959 مشاهده)
زمینه و هدف : اندروژن‌ها از جمله عوامل ایجاد کننده پره‌اکلامپسی است. این مطالعه به منظور مقایسه سطح سرمی تستوسترون توتال، تستوسترون آزاد و دهیدرواپی اندروسترون سولفات و پروژسترون در زنان مبتلا به پره اکلامپسی و زنان دارای بارداری طبیعی انجام شد. روش بررسی : این مطالعه مورد - شاهدی روی 30 زن باردار مبتلا به پره‌اکلامپسی بستری شده در مرکز آموزشی درمانی دزیانی گرگان و 30 زن باردار سالم انجام شد. معیار تشخیص پره‌اکلامپسی فشارخون بیشتر یا مساوی 140/90 mmHg و پروتئینوری بیشتر یا مساوی 1+ در تست نواری ادرار در سه ماهه سوم حاملگی بود. مقادیر پروژسترون، تستوسترون آزاد، تستوسترون توتال و دهیدرواپی ‌آندروسترون سولفات به روش ELISA اندازه‌گیری شد. یافته‌ها : میزان تستوسترون توتال در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 1.3±1.8 ng/ml و 0.9±1.3 ng/ml بود که اختلاف آماری معنی‌داری نداشتند. میزان پروژسترون در گروه مورد (46.9±95 ng/ml) از گروه شاهد (75±165.4 ng/ml) کمتر بود (P<0.01). میزان تستوسترون آزاد و دهیدرواپی آندروسترون سولفات به ترتیب در گروه مورد 2.3±5.6 ng/ml و 0.5±1 ng/ml از گروه شاهد به ترتیب 1.5±3.2 ng/ml و 0.4±0.7 ng/ml بیشتر بود (P<0.045). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان‌دهنده تغییرات افزایشی تستوسترون آزاد و دهیدرواپی آندروسترون سولفات و تغییرات کاهشی پروژسترون در مبتلایان به پره‌اکلامپسی است.
واژه‌های کلیدی: پره‌اکلامپسی، تستوسترون توتال، تستوسترون آزاد، دهیدرواپی آندروسترون سولفات، پروژسترون
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب زنان و زایمان
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : گرگان، خیابان 5 آذر، پاساژ بهارستان، طبقه اول ، تلفن 2228783-0171

Tabande A, Azarhoush R, Ghasemi M. Comparison of serum androgens and progesterone in preeclampsia and normal pregnancy. J Gorgan Univ Med Sci 2013; 15 (3) :64-68