:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1392 ) ::
شیوع ناهنجاری‌های لوله عصبی و عوامل خطرزای مرتبط با آن در یاسوج (89-1380)
مهین روزی طلب1 ، بیژن محمدی2 ، صدیقه ابراهیمی3 ، عزیزالله پورمحمودی* 4، جان محمد ملک‌زاده5 ، کرامت اله زندی قشقایی1 ، مرجان مردانی حموله6
1- مربی گروه اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
2- کارشناس پرستاری، مدیر خدمات پرستاری و مامایی بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج
3- استادیار گروه کودکان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
4- دانشجوی دکتری تغذیه، دانشگاه حیدرآباد هندوستان، مربی گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، pourmahmoudi@gmail.com
5- استادیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
6- دانشجوی دکتری آموزش پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف : شیوع ناهنجاری‌های لوله عصبی براساس نژاد، موقعیت جغرافیایی و عوامل مستعد کننده دیگر در هر ناحیه متفاوت است. این مطالعه ده ساله به منظور تعیین شیوع ناهنجاری‌های لوله عصبی و عوامل خطرزای مرتبط با آن در یاسوج انجام شد. روش بررسی : این مطالعه مورد – شاهدی روی نوزادان متولد شده در زایشگاه بیمارستان امام سجاد (ع) شهر یاسوج طی سال‌های 89-1380 انجام شد. گروه مورد شامل 78 نوزاد با ناهنجاری‌های لوله عصبی از بین 36755 نوزاد متولد شده انتخاب گردید و 78 نوزاد سالم که در همان مدت و در همان بیمارستان به‌دنیا آمدند؛ به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. اطلاعات توسط چک لیست ثبت شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-19 و آزمون‌های آماری Chi-Square، رگرسیون لجستیک و نسبت شانس (OR) تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : شیوع ناهنجاری‌های لوله عصبی 12/2 در هزار تولد زنده تعیین شد. در 59 نوزاد (75.65%) آنانسفالی و در 19 نوزاد (24.35%) اسپینابیفیدا مشاهده شد. نسبت جنسی ناهنجاری دختران به پسران 1.5 تعیین شد. بیشترین موارد ناهنجاری‌های لوله عصبی در مادران رده سنی 36-27 سال (53.85%) یافت شد. تفاوت آماری معنی‌داری بین تعداد حاملگی و تعداد سقط بین دو گروه مورد و شاهد یافت نشد. 10 مادر (12.8%) از گروه مورد و 7 مادر (8.97%) از گروه شاهد سابقه مصرف دخانیات (قلیان) داشتند که از نظر آماری تفاوت معنی‌داری نشان نداد. 52 مادر (66.7%) از گروه مورد و 30 مادر (38.5%) از گروه شاهد سابقه عدم مصرف اسیدفولیک داشتند (CI95%: 1.4-6.15, OR=2.93, P<0.001). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که شیوع ناهنجاری‌های لوله عصبی در یاسوج نسبتاً بالا بوده و عدم مصرف اسیدفولیک توسط مادران 2.93 برابر خطر ابتلا به ناهنجاری را می‌افزاید.
واژه‌های کلیدی: ناهنجاری لوله عصبی، اسید فولیک، سقط، شیوع
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب كودكان
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : یاسوج، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، تلفن و نمابر 2229816-0741

Roozitalab M, Mohammadi B, Ebrahimi S, Pourmahmoudi A, Malekzadeh JM, Zandi Ghasghaie K et al . Incidence of neural tube defects and its risk factors in Yasuj, Iran (2000-10). J Gorgan Univ Med Sci 2013; 15 (2) :82-89