:: دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1391 ) ::
حاجی محمد ساتلقی1 ، سولماز جنتی عطائی* 2
1- استادیار گروه ارتوپدی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- پزشک عمومی ، واحد حمایت از توسعه تحقیقات بالینی ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، medical_ace_82@yahoo.com
زمینه و هدف : آسیب‌های استخوانی و مفصلی ناشی از ترومای عضلانی اسکلتی یک علت مهم ناتوانی جسمی به ویژه در میان جوانان است. این مطالعه به منظور تعیین علل آسیب‌های استخوانی و مفصلی در مصدومین جوان ارجاع شده به مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی مقطعی روی 600 مصدوم در محدوده سنی 40-17 سال با آسیب‌های استخوانی و مفصلی پذیرش شده در مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان طی سال 1388 انجام شد. بیماران از نظر عوامل دموگرافیک، چگونگی ایجاد آسیب و یافته‌های بالینی، توزیع آسیب در بدن و اقدامات درمانی بررسی شدند. نمونه‌گیری در یک ماه از هر فصل سال به صورت تصادفی انجام شد. جمع‌آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و انجام معاینه فیزیکی صورت گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آزمون‌های کای‌اسکوئر و t تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : میانگین سنی افراد 7+-25 سال بود. 83 درصد از آسیب‌ها در مردان رخ داده بود. 37 درصد از حوادث بین ساعات 12تا 18 اتفاق افتاده بود. شایع‌ترین علل آسیب به تصادفات (49.6%)، آسیب‌های شغلی (15.3%) و سقوط از بلندی (10.3%) اختصاص داشت. گذرگاه‌های شهری (43.5%) و جاده‌ها (17.1%) بیشترین مکان‌های حادثه بودند. شایع‌ترین آسیب‌ها، شکستگی‌ها (71.7%)، آسیب نسج نرم (48.3%) و دررفتگی (8.7%) بود. اندام فوقانی شایع‌ترین عضو صدمه دیده و اندام تحتانی شایع‌ترین عضو شکسته بود. نتیجه‌گیری : نتایج این مطالعه نشان‌دهنده آسیب‌پذیری بیشتر مردان جوان در اثر تصادفات و آسیب‌های شغلی است.
واژه‌های کلیدی: تروما، تصادف وسیله نقلیه، آسیب شغلی، شکستگی اندام، جنس
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: ارتوپدي
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : گرگان ، خیابان 5 آذر ، مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان ، واحد حمایت از توسعه تحقیقات بالینی ، تلفن 2341280 ، نمابر 2341270

Satleghi HM (MD), Jannati Ataei S (MD). Bone and joint injuries among young patients in Gorgan, Iran (2009). J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (2) :58-64