i10-index20673
معصومه سیمبر 1، مهین خواجه پور2 ، شراره جانثاری3 ، حمید علوی مجد4
1- دانشیار بهداشت باروری ، گروه مامایی و بهداشت باروری ، دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ، msimbar@yahoo.com
2- عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
3- عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
4- دانشیار آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
زمینه و هدف : حاملگی ناخواسته می‌تواند اثر سوء بر سلامت مادر و کاهش مراقبت‌های بارداری (مصرف مکمل‌ها و تغذیه) و افزایش رفتارهای پرخطر را به‌همراه داشته باشد. این مطالعه به منظور مقایسه سلامت زنان با بارداری خواسته و ناخواسته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمان در سال 1389 انجام شد. روش بررسی : این مطالعه مورد شاهدی روی 200 زن باردار (100 زن با بارداری خواسته و 100 زن با بارداری ناخواسته) مراجعه کننده به 38 مرکز بهداشتی درمانی شهر کرمان طی سه‌ماه خرداد، تیر و مرداد ماه سال 1389 انجام شد. روش نمونه‌گیری از نوع چندمرحله‌ای تصادفی بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه دموگرافیک، فرم کوتاه شده بررسی وضعیت سلامت 36 (SF36) و پرسشنامه پژوهشگرساخته سلامت جسمی دوران بارداری بود که اعتبار و پایایی آن سنجیده شده بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آزمون‌های کای‌اسکوئر، تی و من‌ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها : زنان با بارداری ناخواسته سلامت روانی، جسمی و میزان مراقبت کمتری نسبت به زنان با بارداری خواسته داشتند (P<0.05). میزان مشکلات دوران بارداری و استفاده از مکمل‌ها و واکسیناسیون بارداری و همچنین نمره بهداشت تغذیه، بهداشت فردی، بهداشت لباس در زنان با بارداری ناخواسته کمتر و رفتارهای پرخطر دوران بارداری، بیشتر از زنان با بارداری خواسته بود (P<0.05). نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که میزان سلامت زنان با بارداری خواسته بیشتر از زنان با بارداری ناخواسته بود. با توجه به احتمال کمتر شدن میزان مراقبت و افزایش رفتارهای پرخطر در این زنان توصیه می‌شود که مشاوره، آموزش و مراقبت‌های ویژه‌ای در دوران بارداری برای این افراد در نظر گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: بارداری ناخواسته، سلامت، بارداری خواسته، کرمان
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: نظام سلامت

Simbar M (MD), Khajehpoor M (MSc), Jannesari Sh (MSc), Alavi Majd H (PhD). Comparing the health status of women with wanted and unwanted pregnancy. J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (1) :113-120

سیمبر معصومه، خواجه پور مهین، جانثاری شراره، علوی مجد حمید. مقایسه سلامت زنان با بارداری خواسته و ناخواسته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (1) :113-120