نسرین خالصی* 1، نسترن خسروی2 ، مهران حقیقی3
1- استادیار گروه کودکان ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، nasrinkhalessi@yahoo.com
2- دانشیار گروه کودکان ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- متخصص کودکان ، بیمارستان علی اصغر تهران
زمینه و هدف : با توجه به فراوانی احتمالی نقص آنزیم گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز (G6PD) در ایران، غربالگری وسیع نوزادان در بدو تولد از طریق آزمایش خون بند ناف مطرح می‌باشد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی نقص آنزیم G6PD در نوزادان متولد شده در بیمارستان اکبرآبادی تهران و همچنین ارتباط بین کمبود G6PD با جنس نوزاد، بروز زردی، همولیز و کم‌خونی انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی نمونه خون بندناف 450 نوزاد (245 پسر و 205 دختر) متولد شده در بیمارستان اکبرآبادی تهران در سال‌های 88-1387 انجام شد. اطلاعات شامل جنس نوزاد، سن حاملگی، بروز زردی، همولیز و کم‌خونی در پرسشنامه ثبت شد و در روزهای بعد تا هنگام ترخیص، نوزادان از لحاظ بروز زردی معاینه شدند. آزمایش G6PD به روش Fluorecsent Spot Test (FST) انجام گردید. این نوزادان از لحاظ زردی مورد مراقبت بیشتری قرار گرفتند و همچنین فعالیت آنزیم آنها به روش اسپکتروفوتومتری تعیین شد. یافته‌ها : از 450 نوزاد مورد مطالعه، نقص آنزیم گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز در 9 نوزاد (8 پسر و 1 دختر) مشاهده گردید. فراوانی نقص آنزیم در این مطالعه 2درصد (3.3 درصد در پسرها و 0.5 درصد در دخترها) تعیین شد. از 9 نوزاد شناسایی شده 6 نوزاد (66.7درصد) دچار زردی نوزادی شدند. 4 نوزاد با نوردرمانی و 2 نوزاد با تعویض خون درمان شدند. نتیجه‌گیری : این مطالعه نشان داد که نقص آنزیم گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز در پسران شیوع بیشتری دارد. لذا غربالگری وسیع نوزادان پسر در بدو تولد از طریق آزمایش خون بندناف توصیه می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: نقص آنزیم گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز، Fluorecsent Spot Test، زردی نوزادی، جنس
نوع مطالعه: تحقيقي | موضوع مقاله: طب كودكان
* نشانی نویسنده مسئول: نشانی : تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده پزشکی، بیمارستان علی‌اصغر ، بخش اطفال و نوزادان ، تلفن 22222041-021 ، نمابر 22220062.

Khalesy N (MD), Khosravi N (MD), Haghighi M (MD). Prevalence of Glucose - 6 - phosphate dehydrogenase deficiency in neonates born in Tehran-Iran (2008-09). J Gorgan Univ Med Sci 2012; 14 (1) :100-105

خالصی نسرین، خسروی نسترن، حقیقی مهران. فراوانی موارد نقص آنزیم گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز نوزادان متولد شده در بیمارستان اکبرآبادی تهران (88-1387). مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي گرگان. 1391; 14 (1) :100-105

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4657